V Afghánistánu byl těžce zraněn český voják

Kábul - V Afghánistánu byl při odpoledním raketovém útoku na základnu Shank v provincii Lógar těžce zraněn český voják. Šestadvacetiletému desátníkovi L. H. byla po útoku poskytnuta první pomoc. Následně byl přesunut na základnu KAIA u Kábulu, kde ve vojenské nemocnici působí čeští lékaři. Několik vojáků bylo otřeseno tlakovou vlnou po výbuchu, utrpěli pohmožděniny a jeden má zlomenou ruku.

„Raketa dopadla do ubytovacího prostoru provinčního rekonstrukčního týmu. Následkem výbuchu utrpěl český voják těžké poranění způsobené střepinami po dopadu rakety,“ popsala událost mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Současná jednotka působící v Lógaru je posledním provinčním rekonstrukčním týmem (PRT) České republiky v Afghánistánu. Po jejím odchodu nastoupí likvidační skupina logistiků, kteří budou mít na starosti dopravu materiálu zpět do vlasti. Česká armáda se z Afghánistánu postupně stahuje, podobně jako další koaliční síly.

Afghánistán nyní podle jednoho z mluvčích NATO prochází pravidelným obdobím bojů. Útok sebevražedného atentátníka na předsunutou základnu v provincii Vardak narušil 1. září plán cesty premiéra Petra Nečase do válkou zmítané země. Při útoku zahynulo nejméně 12 Afghánců a několik desítek jich utrpělo zranění. Výbuch zničil vojenskou techniku, včetně české.

Petr Nečas v Afghánistánu
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

I při působení deváté jednotky PRT se na začátku srpna stala základna Shank terčem sebevražedného atentátníka. Vozidlo naplněné výbušninami najelo do vstupu na základnu a explodovalo. Vojáci deváté jednotky vyvázli bez zranění, někteří z nich pocítili náraz tlakové vlny. Výbuch tehdy zranil 34 lidí.

Čeští vojenští lékaři působící v nemocnici na základně u kábulského mezinárodního letiště jsou pevnou součástí aliančního zdravotnictví. Operují nejen české, ale i zahraniční vojáky a zraněné Afghánce.

Český provinční rekonstrukční tým, působící v Afghánistánu od roku 2008, ukončí svou misi příští rok v únoru odchodem desáté jednotky. Podle plánu vlády se česká vojenská účast v Afghánistánu příští rok sníží na 539 vojáků, v následujícím roce na nejvýše 340. Rekonstrukční týmy nahradí poradní týmy, které budou zejména cvičit pozemní a vzdušné síly a policisty.

Telefonát Jany Růžičkové (zdroj: ČT24)

Výběr těžce zraněných a mrtvých českých vojáků v Afghánistánu:

4. května 2007 - V provincii Badachšán zahynul voják, kterého zavalila lavina kamení a bahna. Dva další byli těžce zraněni.
17. března 2008 - Příslušník speciální jednotky vojenské policie zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha. Dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce; zahynuli i dva Dánové.
30. dubna 2008 - V provincii Lógar přišel o život český voják poté, co terénním vozem najel na nálož; další čtyři z vozu byli zraněni.
17. dubna 2009 - Tři vojáci působící v Lógaru utrpěli zranění (jeden z nich těžké), když jejich vůz najel na výbušné zařízení.
31. května 2011 - V provincii Vardak zahynul voják, když s autem najel na improvizované výbušné zařízení. Při výbuchu zahynul i afghánský tlumočník a další dva vojáci byli zraněni (jeden z nich těžce).
9. října 2011 - V olomoucké vojenské nemocnici zemřel český voják, který byl v červenci těžce zraněn na misi v Afghánistánu. Utrpěl střelné poranění při útoku na základnu v provincii Vardak.
7. září 2012 - Při raketovém útoku na základnu Shank v afghánské provincii Lógar byl těžce zraněn český voják.

Vydáno pod