Kanada pozastavila diplomatické vztahy s Íránem

Ottawa - Napjaté kanadsko-íránské vztahy se ještě více ochladily. Kanada uzavřela své velvyslanectví v Íránu a současně vyhostila zbývající íránské diplomaty, kteří mají na odjezd z Kanady pět dní. Oznámil to kanadský ministr zahraničí John Baird. Podle něj je íránská vláda „nyní nejvýznamnější hrozbou světovému míru a bezpečnosti“. Kanadský krok ocenil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Konkrétně kanadský ministr zahraničí uvedl íránský jaderný program, vojenskou pomoc režimu syrského prezidenta Bašára Asada a vyhrožování Izraeli. Stejně tak vyjádřil obavy nad bezpečností kanadských diplomatů po nedávných útocích na britské velvyslanectví v Teheránu.

„Diplomatické vztahy mezi Kanadou a Íránem byly pozastaveny,“ uvedl Baird v prohlášení, podle něhož bylo kanadské velvyslanectví v Íránu s okamžitou platností uzavřeno a kanadští diplomaté opustili zemi.

Kanaďané by se měli Íránu vyhnout

„Zbývající íránští diplomaté v Kanadě jsou nežádoucími osobami a musejí během pěti dnů odjet,“ sděluje se v prohlášení. Dokument rovněž obsahuje doporučení Kanaďanům, aby se vyhnuli všem cestám do Íránu.

Spojené státy nemají v Íránu diplomatické zastoupení od krize kolem rukojmích v létech 1979 až 1981, kdy bylo zadržováno 52 Američanů. Kanadské velvyslanectví v Teheránu tehdy poskytlo útočiště šesti americkým diplomatům, kteří nebyli zajati, a pomohlo jim dostat se ze země na kanadské pasy. Kanadské velvyslanectví pak bylo uzavřeno až do roku 1988. Británie uzavřela svou ambasádu po útocích v listopadu 2011 a vypověděla íránské diplomaty.