FBI pomůže české policii zatočit s korupcí

Washington - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) bude české policisty školit v boji proti korupci a kybernetickému zločinu. Kdy školení začnou, bude jasné do konce roku, řekl náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška po jednání na ředitelství úřadu ve Washingtonu. Pomoc v boji s korupcí nabídl Česku loni americký velvyslanec v Praze Norman Eisen.

„Jsou ochotni nám říct své zkušenosti, říct své metody, jak co nejlépe pracovat a jak nejlépe postihovat takovou trestnou činnost,“ prohlásil Hruška. „Zkušenosti s veřejnou korupcí v USA jsou u FBI obrovské a máme se od nich co učit,“ dodal.

Vláda Petra Nečase učinila z boje proti korupci jeden z hlavních bodů svého programového prohlášení. Její výsledky na tomto poli jsou ale zatím podle organizací sledujících tento aspekt nepřesvědčivé a Česko se nadále propadá v celosvětových žebříčcích korupce. Podle Transparency International je v míře korupce na 21. místě ze 27 zemí. Celosvětově pak letos kleslo na 57. příčku z loňské 53. Organizace celkem hodnotí 180 zemí světa.

„Naše zkušenost s korupcí přesahuje více než dvě staletí. Za tu dobu jsme zjistili, že chceme-li s podplácením bojovat, musíme mít fungující zákony, využívat je a k tomu vybudovat fungující kulturu správy věcí veřejných. V 21. století jsme se pak doučili, že je také důležitá transparentnost a otevřenost ve vládních kruzích. Právě vláda totiž musí tato zmiňovaná pravidla uvést v platnost,“ řekl v minulosti Eisen.

USA dají Česku mobilní zařízení na detekci jaderných materiálů

USA podle Hrušky poskytnou Česku také mobilní zařízení na detekci radioaktivních materiálů. Mělo by sloužit například při odhalování nelegálního obchodu s jaderným materiálem. O vzájemné spolupráci v této problematice podepisuje Hruška memorandum na americkém ministerstvu energetiky. Vozidlo předběžně dostane Policie České republiky, konkrétně útvar pro odhalování organizovaného zločinu, ale v případě potřeby bude sloužit i jiným složkám.

Česká republika je podle Hrušky jednou z partnerských zemí, kterým Spojené státy zařízení bezplatně poskytly. V minulosti je dostalo například Polsko či Ukrajina. Zařízení tvoří dodávka vybavená speciálními přístroji na zjišťování radioaktivních materiálů. Bezpečnostní složky je podle amerických informačních materiálů mohou nasadit například v oblasti státních hranic, anebo v případě rychlé operace na základě nových zpravodajských informací.