Kvůli zemětřesení na jihozápadě Číny evakuováno 200 tisíc lidí

Peking - Páteční zemětřesení na jihozápadě Číny si už vyžádalo nejméně 89 obětí a přes 800 zraněných. Podle agentury Reuters to vyplývá z nejnovější bilance katastrofy zveřejněné čínskými úřady. Přes 200 tisíc osob muselo být evakuováno, více než 6 600 domů bylo zničeno a mnoho tisíc dalších poškozeno, na řadě míst jsou přerušeny dodávky elektřiny. Do oblasti v noci na dnešek dorazil čínský premiér Wen Ťia-pao.

Kopcovitý venkovský region na hranici mezi provinciemi Jün-nan a Kuej-čou zasáhlo zemětřesení v pátek v 11:19 místního času (5:19 SELČ). Epicentrum zemětřesení, po němž následovaly desítky dalších otřesů, se nacházelo asi 15 kilometrů od města I-liang v provincii Jün-nan, jeho ohnisko bylo v hloubce 9,8 kilometru.   

I když zemětřesení bylo poměrně slabé, vysoký počet obětí, který může dále narůstat, úřady přičítají chatrnosti staveb a terénu náchylnému k sesuvům půdy. Celkově bylo katastrofou, která způsobila přímé ekonomické škody ve výši 3,5 miliardy jüanů (asi 10,6 miliardy korun), různou měrou postiženo skoro 800 tisíc obyvatel oblasti.   

Čínu zasáhlo silné zemětřesení
Zdroj: ČTK/AP/Xinhua, Huang Jingwen

Na záběrech čínské státní televize byly vidět silnice poseté balvany a sloupy kouře od sesuvů nad kopci. Poničená infrastruktura ztěžuje záchranným týmům dostat se do odlehlých měst v horách. Situaci neulehčuje ani déšť, který meteorologové předpovídají i pro další tři dny.

Čínskou provincii Jün-nan postihlo zemětřesení
Zdroj: ČT24