Na seznam teroristických organizací přibyde skupina Hakkání

Washington - Spojené státy oficiálně zařadí afghánsko-pákistánskou bojovou skupinu Hakkání na seznam teroristických organizací. Podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové bude vláda na její členy nadále vyvíjet diplomatický i vojenský tlak. Hakkání má na svědomí řadu krvavých útoků proti afghánským vládním jednotkám a spojeneckým silám ISAF. Zařazení tohoto uskupení na seznam vstoupí v platnost za sedm až deset dní. Velitelé skupiny se již proti kroku USA ohradili.

Clintonová v dokumentu uvádí, že Hakkání splňuje „statutární kritéria pro zařazení mezi zahraniční teroristické skupiny“. Zprávu podepsala krátce před odletem z Bruneje do východoruského Vladivostoku, kde se zúčastní vrcholné schůzky Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Velení klanu Hakkání rozhodnutí Washingtonu kritizovalo a prohlásilo, že je to důkaz neupřímných snah USA o mír v Afghánistánu. V reakci na krok Clintonové uvedli, že to přinese strádání americkému seržantu Bowemu Bergdahlovi, který je v zajetí povstalců.

Zařazení nějaké organizace na americký seznam teroristických organizací má za následek, že s takovým uskupením nesmí obchodovat žádná americká firma. Skupina Hakkání ale prý nemá „žádné obchodní dohody s americkými společnostmi ani s jednotlivci“, uvedla teroristická organizace na Twitteru. Zároveň prý nemá žádné fondy, které by mohli Američané zmrazit.

Hillary Clintonová
Zdroj: AP/ČTK/Franck Robichon

Od zařazení klanu Hakkáníů mezi teroristické organizace si Spojené státy slibují, že pomůže zablokovat tok peněz k této skupině ze Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Vnímají to také jako způsob, jak přinutit Pákistán, aby proti teroristům aktivněji zakročil.

Mocný afghánský klan Hakkáníů se vyzbrojil v době sovětské okupace Afghánistánu v 80. letech minulého století s vydatnou podporou americké a pákistánské špionáže. Vůdcem jeho bojových jednotek, které operují na obou stranách afghánsko-pákistánských hranic, je Džaláluddín Hakkání a jeho syn Sirádžuddín. Základnou Hakkáníů je kmenové území Vazíristán v paštunské zóně jižně od města Péšávaru.

Skupina Hakkání, která je těsným spojencem militantního hnutí Tálibán, je odpovědná za řadu krvavých útoků proti afghánským vládním jednotkám a spojeneckým silám ISAF. V USA panuje podezření, že kmen Hakkání stále udržuje těsné styky s pákistánskou špionážní službou ISI.

Vydáno pod