Harry už si v Afghánistánu zastřílel, výcvik ale nekončí

Londýn - Britský princ Harry, který zahájil svou druhou vojenskou misi v Afghánistánu, dokončil první fázi výcviku a na počátku týdne se začne připravovat na roli bojového pilota vrtulníku. S helikoptérou Apache ale poprvé vzlétne nejdříve za týden. Podle zpráv britského tisku Harryho jako zástupce královské rodiny po skončení čtyřměsíční mise nejspíše čeká diplomaticky důležitá cesta do Číny.

Sedmadvacetiletý Harry nyní slouží na britské základně Camp Bastion v provincii Hílmand. Během prvních dní princ absolvoval kurz první pomoci, prošel výcvikem střelby a detekce bomb.

V pondělí se už začne teoreticky věnovat pilotování vrtulníku s ohledem na specifika afghánského terénu. Kapitán Harry Wales, jak zní princovo občanské jméno, už dříve absolvoval 18měsíční pilotní kurz vrtulníků Apache v Británii a USA, ukončil ho letos v únoru.

Pro Harryho jde už o druhé nasazení v Afghánistánu. V letech 2007 až 2008 v zemi deset týdnů působil jako návodčí vojenských letadel. Z bojové linie byl stažen předčasně poté, co média jeho utajovanou misi prozradila. Panovaly totiž obavy, že by jeho přítomnost mohla ohrozit bezpečnost celé jednotky.

Princ Harry v Afghánistánu
Zdroj: John Stillwell/ČTK/AP

Harryho čeká i cesta do Číny

Po skončení mise koncem roku se Harry zřejmě vydá na zahraniční návštěvu Číny. Podle zprávy deníku The Daily Telegraph ho o to požádalo britské ministerstvo zahraničí, podle kterého pomůže cesta významného člena královské rodiny zlepšit vztahy Pekingu a Londýna.

Pro prince by šlo teprve o jeho druhou samostatnou cestu do zahraničí - premiéru si odbyl letos, když navštívil několik zemí Střední a Jižní Ameriky v souvislosti s výročím 60 let panování královny Alžběty II.

Princ Harry v Afghánistánu
Zdroj: ČTK/AP/TV Pool
Vydáno pod