Zabijeme prince Harryho, slibuje Taliban

Kábul - Taliban udělá maximum pro to, aby zabil britského prince Harryho, který minulý týden zahájil svou druhou bojovou misi v Afghánistánu jako pilot bitevního vrtulníku Apache. Mluvčí Talibanu oznámil, že již je připraven plán útoku, jehož cílem je zneškodnit 27letého vojáka, který je třetí v pořadí následníků britského trůnu.

Harry působí na hlavní britské základně Camp Bastion v jihoafghánské provincii Hílmand, která je považována za jednu z bašt Talibanu. Strávit zde má čtyři měsíce, během nichž se zúčastní bojových akcí proti povstalcům z řad Talibanu. 

Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid v rozhovoru pro AFP:

„Učiníme, co bude v našich silách, abychom připravili o život prince Harryho a další příslušníky britských sil působící na základně v Hílmandu. Nebudeme se ho pokoušet unést, chceme ho zabít.“

Při svém prvním nasazení v letech 2007 až 2008 strávil Harry v provincii Hílmand deset týdnů. Ze země naváděl vojenská letadla na stanovené cíle. Britské úřady tehdy Harryho misi tajily, a když byla v médiích prozrazena, byl princ předčasně stažen z bojové linie z obavy, aby jeho přítomnost neohrozila bezpečnost celé jednotky. Tentokrát Londýn o Harryho nasazení veřejně informoval.

Británie má v Mezinárodních silách pro podporu bezpečnosti Afghánistánu (ISAF) 9 500 vojáků, což představuje druhý největší kontingent po Spojených státech. Od začátku konfliktu v roce 2001 ztratila Británie v Afghánistánu 425 vojáků. Stáhnout své bojové jednotky z afghánského území chce Londýn do konce roku 2014.