Obama si po sjezdu u Američanů hodně polepšil

Washington - Průzkumy veřejného mínění potvrzují, že americký prezident Barack Obama po nominačním sjezdu Demokratické strany a po měsících prakticky vyrovnaných preferencí získal před svým republikánským rivalem Mittem Romneym znatelný náskok. Otázkou však zůstává, zda posjezdové povzbuzení vydrží a zda Obamu neoslabí nepříznivé údaje o nezaměstnanosti.

Podle v neděli zveřejněných výsledků ankety Gallupova ústavu by Obamu nyní volilo 49 procent registrovaných voličů a Romneyho 44 procent. Před týdnem před začátkem sjezdu demokratů vedl Obama podle této ankety, která průměruje výsledky každodenních průzkumů za posledních sedm dní, o jediné procento. Stejně tak Rasmussenův průzkum zveřejněný rovněž v neděli ukazuje, že Obamu by teď volilo 49 procent Američanů a Romneyho 45 procent. Je to největší Obamův náskok v této anketě od března. Podle některých amerických médií mají přitom výsledky průzkumů Rasmussenova institutu obvykle tendenci mírně zvýhodňovat republikány. Také podle nedělního průzkumu institutu Ipsos má Obama oproti Romneymu mezi pravděpodobnými voliči náskok 47 ku 43 procentům.

Obama také v srpnu získal poprvé za čtyři měsíce od svých příznivců více peněz než Romney - 114 milionů dolarů (2,2 miliardy korun), a to především od drobných dárců. Romney dostal 111 milionů dolarů.