Modrá v Číně zrudla

Peking - Nejdelší čínská řeka Jang-c'-ťiang záhadně zrudla. Proč má jinou barvu než obvykle, zatím podle místních médií nikdo neví. Červená voda je hlavně na jihozápadě země kolem průmyslového města Čchung-čching, lidé si jí ale všimli i na jiných místech. Loni v prosinci zčervenala jedna z menších čínských řek. Tehdy za to mohlo znečištění barvivem používaným v nelegální továrně na zábavní pyrotechniku.

Podle některých odborníků by za zbarvením řeky mohlo být průmyslové znečištění v naplaveninách přinesených nedávnými záplavami. Zatímco některé obyvatele nezvyklá podívaná zarazila, jiní ve vodě barvy rajčatového džusu klidně rybařili nebo si vzorky vody nabírali do lahví.

Jang-c'-ťiang (Dlouhá nebo také Modrá řeka) je s délkou 6 300 kilometrů nejdelší řekou v Asii a třetí nejdelší na světě po Amazonce a Nilu. Je považována za příliš rychle proudící a příliš mohutnou, aby na ní mohla vzniknout takzvaná rudá vlna, která je spojována se zamořením bakteriemi v rybnících se sníženým obsahem kyslíku.

Loni v prosinci zčervenala jiná čínská řeka Ťien, jež je přítokem řeky Tchung-kchou v provincii S'-čchuan. Tehdy bylo coby příčina stanoveno znečištění průmyslovým barvivem používaným v nelegální továrně na obaly zábavní pyrotechniky.