Prodemokratické síly v Hongkongu propadly

Hongkong – Místní volby v Hongkongu skončily zklamáním pro Demokratickou stranu. Její kandidáti získali jen 21 ze 40 přímo volených křesel v Zákonodárné radě. Předseda strany po oznámení výsledků rezignoval. Jeho příznivcům se nepodařilo využít několikatýdenních protičínských protestů, které vyvrcholily, když vláda chtěla zavést výuku čínského vlastenectví na školách. Od svého plánu pod tlakem veřejnosti ustoupila.

Voliči přímo vybírali zastupitele na 40 ze 70 míst Zákonodárné rady. O obsazení dalších 30 míst rozhodovaly obchodní a zájmové skupiny, kterým dominují spojenci Pekingu, takže zde prodemokratičtí kandidáti získali pouhých šest mandátů. Ziskem 27 křesel si prodemokratické strany udržely možnost vetování ústavních otázek, k čemuž je potřeba 24 mandátů.

Vůdce Demokratické strany Albert Ho se za špatné výsledky ve volbách svým příznivcům omluvil a rezignoval na svou funkci.

Hongkong byl pod čínskou správu předán Velkou Británií v roce 1997. Tato enkláva se nadále těší větší politické svobodě než pevninská část Číny, včetně například svobodného tisku a práva na shromáždění. Peking slíbil obyvatelům Hongkongu, že do roku 2017 si budou moci volit svého vůdce v přímých volbách a do roku 2020 dostanou právo přímo volit všechny poslance.

V posledních týdnech zaplavila Hongkong vlna protestů proti plánům místní vlády zavést do školních osnov povinné hodiny čínského vlastenectví. Podle protestujících by nešlo o nic jiného než „čínskou propagandu a vymývání mozků“. Poté, co do ulic vycházely desetitisíce nespokojených lidí, rozhodla vláda od výuky vlastenectví odstoupit.

Vydáno pod