Maďarský komunista zadržen za krvavé potlačení povstání v roce 1956

Budapešť – V Maďarsku zatkli bývalého komunistického předáka Bélu Biszkua, který je podezřelý, že se podílel na krvavém potlačení protisovětského povstání v roce 1956. Prokuratura ho viní z válečných zločinů, za což mu hrozí až doživotí. Biszku je první z členů Moskvou podporovaného maďarského vedení, který má být v této souvislosti stíhán.

Biszku byl v letech 1957-1961 ministrem vnitra. Letos mu je 91 let. „Béla Biszku byl zadržen v souvislosti se střelbami, které způsobily smrt několika lidí při událostech, jež následovaly po povstání v roce 1956,“ prohlásil budapešťský prokurátor Tibor Ibolya. Podle prokurátora je posledním dosud žijícím předákem té doby, který může ještě být dohnán k odpovědnosti za svoji roli, kterou sehrál při potlačování povstání sovětskými vojsky.  

Zatčení Bély Biszkua (zdroj: ČT24)

Prokuratura nežádala pro Biszkua vazbu, ale domácí vězení.

Konzervativní vláda Viktora Orbána loni prosadila změnu v právním řádu tak, aby osoby podezřelé z účasti na represích po povstání v roce 1956 mohly být souzeny. 

Maďarské povstání v roce 1956

Vcelku pokojná budapešťská demonstrace 23. října 1956 měla vyjádřit solidaritu se změnami v Polsku. Jenže akce byla nakonec rozbuškou lidového povstání proti stalinistickému režimu a sovětské okupaci. Ještě večer 23. října padly u budovy rozhlasu první výstřely. V noci pak do ulic vyrazili sovětští vojáci.

Imre Nagy v následujících dnech představil novou vládu a uznal povstání za národnědemokratické hnutí. Jenže 31. října vedení Sovětského svazu rozhodlo o potlačení revoluce, 4. listopadu pak sovětská vojska znovu zaútočila v hlavním městě, boje s povstalci trvaly asi týden. V Maďarsku za tento neúspěšný převrat zaplatily životem tisíce lidí.

Maďarské povstání v roce 1956
Zdroj: ČT24