Poláci si počtou v Exorcistovi

Varšava - V Polsku začíná vycházet měsíčník Exorcista, který má silnou podporu některých římskokatolických kněží. Podle nich jde o světově unikátní časopis, který je výhradně věnován vymítání ďábla. Magazín tak navazuje na módní vlnu zájmu o zahánění démonů, která v Polsku v posledních letech nabyla velkých rozměrů.

Podle démonologa, kněze Aleksandra Posackého se za posledních 15 let zvýšil počet exorcistů v zemi ze čtyř na 150. Zejména ve Varšavě je o ně zájem tak velký, že je zapotřebí čekat na seznamu žadatelů i tři měsíce. Vymítání ďábla se tak stalo nadmíru lukrativní záležitostí a způsobem podnikání, za které mají provozovatelé této bizarní služby platit polskému státu daně.

Paradoxní nárůst počtu případů údajné posedlosti ďáblem v silně katolické zemi byl zaznamenán hned po pádu komunismu. Podle Posackého vyvěrá z bezmocnosti psychologů a psychiatrů se vypořádat s extrémními případy poruch, které nejsou s to vyléčit. A tak nastupuje procedura vymítání na základě rituálních modliteb, schválených v roce 1999 předchozím papežem Janem Pavlem II.

Exorcista a kněz Andrzej Grefkowicz prý s psychiatry aktivně spolupracuje, aby se vyvaroval chybné diagnózy a marně neodháněl démony tam, kde jsou pacienti skutečně postižení duševní nemocí či hysterií.

Měsíčník o 62 stránkách vychází v 15 000 výtisků a stojí deset zlotých (60 Kč).

Vydáno pod