Z římského mostu Milvio zmizí zámečky lásky

Řím - Tisíce „zámečků lásky“ začali odstraňovat dělníci z římského mostu Milvio. Nařídily to místní úřady, podle nichž zámky, které tu zamykají zamilovaní na důkaz své lásky, dávnou stavbu ničí.

Páry chodí věšet zámky na Ponte Milvio, klenoucí se přes Tiberu, už několik let. Inspiroval je k tomu příběh z románu spisovatele Federika Moccii, v němž pár zamkne zámek na kolo kolem stojanu lucerny na mostě a klíček hodí do Tibery. Milenci tak chtějí symbolicky vyjádřit věčné spojení svých srdcí.

Tento nápad se rychle ujal, a to nejen na Ponte Milvio. Shluky zámků jsou nyní k vidění na řadě dalších památek i v jiných italských městech. Zatímco mnohým Italům se tento zvyk líbí a míní, že by úřady měly nechat zámky na pokoji, podle jiných se věšení zámků rovná vandalismu. Ochránci památek navíc varují před účinky rzi na staré stavby.

Zámky na mostě Milvio
Zdroj: ISIFA/Luca Cavallari

Už v roce 2007 proto tehdejší starosta Říma zavedl pokutu 50 eur pro páry, které budou dopadeny při věšení zámku na most. A v loňském roce proběhlo první kolo jejich odstraňování.