Jeden mrtvý po výbuchu v Istanbulu

Istanbul - Jeden člověk zemřel a dalších sedm bylo zraněno při pumovém útoku na policejní stanici v Istanbulu. Pět zraněných je v kritickém stavu. Podle tureckých médií se jedná o čin sebevražedného atentátníka. Podle agentury AFP se k útoku sebevražedného atentátníka přihlásila ilegální levicová skupina. K explozi došlo kolem desáté hodiny ráno na předměstí Gazi, které se nachází v evropské části města. Podle turecké televize NTV je mezi zraněnými několik policistů.

Neznámý muž nejprve hodil na policejní stanici granát a pak se u vchodu vyhodil do povětří. Atentátníkovi bylo podle očitých svědků kolem 25 let. Kromě sebe zabil u vchodu jednoho policistu a zranil další čtyři příslušníky bezpečnostních sil. Zranil také tři civilisty.

K odpovědnosti za útok se přihlásila krajně levicová Revoluční strana pro lidové osvobození (DHKP-C), kterou Evropská unie a Spojené státy vedou na seznamu teroristických organizací. Podle listu Hürriyet atentát provedl její 39letý člen, turecké úřady ale tuto informaci zatím nepotvrdily.

Nejméně osm mrtvých a na 50 zraněných si 20. srpna vyžádal výbuch silné nálože nastražené v autě u policejní stanice na jihovýchodě Turecka, kde působí kurdští separatisté. Neznámí útočníci tehdy ve městě Gaziantep umístili dálkově ovládanou výbušninu do nastraženého auta.

Podle tureckých médií byli za srpnovým útokem nejspíš kurdští separatisté. Ti zahájili ozbrojený boj proti tureckému státu před téměř třiceti lety a od té doby zahynulo při atentátech a dalších násilnostech na 45 000 lidí.