Arnault chce kvůli „bohatému hovadu“ k soudu

Paříž - Nejbohatší Evropan Bernard Arnault žaluje deník Libération za veřejnou urážku. Levicový list včera na titulní straně vydal jeho fotku s titulkem Táhni, ty bohatý hovado! Noviny reagovaly na to, že miliardář požádal o belgické občanství krátce předtím, než prezident François Hollande oznámil zvýšení daní pro bohaté. Libération slíbil, že vezme vše zpět, když 63letý průmyslník od svého záměru upustí.

Šéf koncernu LVMH, který vyrábí luxusní zboží, tvrdí, že daně bude dál platit ve Francii, v Belgii prý ale chystá další investice a stejně už několik měsíců žije na předměstí Bruselu. Jeho kritiky to nepřesvědčilo. „Nemohu tomu věřit,“ řekl další byznysmen Bernard Tapie listu Le Parisien. „Když jste občan nějaké země, musíte si umět užívat to dobré, ale přijmout i nevýhody. Jako symbol to je katastrofa.“

Bývalý pravicový premiér François Fillon obvinil daňovou politiku socialistické vlády. „Bude se to šířit jako požár. A na celé planetě si budou říkat, že Francie je země, která nemá ráda úspěch,“ prohlásil Fillon, který je stejně jako Arnault odpůrcem ohlášené daně 75 procent z částky přesahující roční příjem milion eur (24,5 milionu korun). Socialistický prezident Hollande uvedl, že by daň měla platit jen dva roky. Prezentoval ji především spíše jako projev solidarity v době, kdy si země utahuje opasek, než jako přínos pro státní pokladnu. Má se týkat 2 000 až 3 000 lidí. 

Francois Fillon, bývalý francouzský premiér:

„Šokuje mě, že se šéf jedné z nejvýznamnějších francouzských firem rozhodl pro změnu občanství. Co mě ale šokuje ještě více, je ta vlna urážek. Když se podíváte na titulek Libération: Kdo je větší patriot? Někdo, kdo v téhle zemi vytvoří tisíce pracovních míst, někdo, jehož lidé platí miliardy eur na daních, někdo, jehož práci uznávají po celém světě, nebo někdo, kdo píše takovéhle články?“

Jako Belgičan by Arnault platil daň z příjmu nejvýš 50 procent. Levicový list Libération také napsal, že může jít o první krok k přesídlení do Monaka. Jako Belgičan by v Monaku neplatil daň z příjmu, naopak Francouzi žijící v Monaku platí francouzské daně.

Libération se pro své pondělní vydání inspiroval výrokem Arnaultova přítele, bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, který slovy Táhni, ty ubohý hovado! počastoval návštěvníka, jenž mu nechtěl na zemědělském veletrhu v Paříži podat ruku. Arnault podal na Libération žalobu za urážku na cti. Libération dnes na první stránce reagoval palcovým titulkem „Bernarde, když se vrátíš, vše je zapomenuto!“ Deník se opět inspiroval textovkou, kterou Sarkozy údajně poslal své bývalé manželce Cécilii předtím, než si vzal Carlu Bruniovou, „Když se vrátíš, na všechno zapomenu“. Sarkozy autorství zprávy popírá.

Arnault bývá pravidelně řazen mezi deset nejbohatších lidí světa. Letos byl podle časopisu Forbes čtvrtý s celkovým jměním ve výši 41 miliard dolarů (787 miliard korun). Arnaultův koncern LVMH vlastní celou řadu značek luxusního zboží - kabelky Louis Vuitton, šampaňské Moët & Chandon, Dom Perignon a Veuve Clicquot, koňak Hennessy či hodinky TAG Heuer.

Hlavní akcionář Libération baron Edouard de Rothschild v pondělí postup listu hájil. „Je to zcela v provokativním stylu Libération a myslím, že to byl výborný marketingový tah,“ řekl v televizním rozhovoru s tím, že on vyšší daň rád zaplatí. „Myslím, že když se od nejzámožnějších lidí chce, aby během dvou let více přispěli v rámci národní solidarity, tak se tomu člověk přizpůsobí,“ řekl.