Při útoku na ambasádu v Libyi zemřel americký velvyslanec

Káhira – Skupina ozbrojenců napadla konzulát Spojených států v libyjském Benghází. Podle agentury Reuters zemřel americký velvyslanec a další tři pracovníci úřadu. Ozbrojenci na ně vypálili rakety. Několik tisíc lidí také demonstrovalo před americkým velvyslanectvím v egyptské Káhiře. V obou případech nepokoje vyvolal americký film, který podle demonstrantů uráží proroka Mohameda.

Po nočních útocích v Benghází skončil vyrabovaný konzulát v plamenech. Členové ozbrojených milicí na něj z nedaleké farmy vypálili i několik střel z granátometů. Úřad napadli příslušníci skupiny Stoupenci islámského práva, rozzuření zprávami o urážlivém filmu. „Prorok Mohamed není Usáma bin Ládin. Je to náš prorok, nejlepší člověk na světě. Měli bychom mít možnost tento film zastavit,“ tvrdí jeden z účastníků protestu.

Ozbrojené útočníky zastavila až libyjská armáda. Útok nicméně nepřežil americký velvyslanec. „Libyjský velvyslanec a tři další členové personálu byli zabiti, když na ně ozbrojenci vypálili rakety,“ tvrdí zdroj agentury Reuters.

Christopher Stevens
Zdroj: Ben Curtis/AP Photo

Smrt velvyslance Christophera Stevense potvrdil i libyjský vicepremiér. „Mohu potvrdit zbabělý útok na americký konzulát a smrt pana Stevense a dalších diplomatů,“ oznámil na Twitteru. Americký velvyslanec byl údajně na cestě z ambasády na bezpečnější místo, jenže se spolu s dalšími zaměstnanci úřadu dostal do palby. Ozbrojenci vypálili na jeho auto rakety.

Americké úřady už poslaly do Libye letadlo, které má mrtvého diplomata převézt zpět do vlasti. Předseda libyjského parlamentu se za útok na americkou ambasádu omluvil. „Omlouváme se Spojeným států, Američanům a celému světu za to, co se stalo, a zároveň očekáváme, že nám svět pomůže těmto zbabělým kriminálním činům čelit,“ řekl. 

Americký prezident Barack Obama slíbil dopadení a potrestání atentátníků. „Spojené státy co nejostřeji odsuzují tento šokující a pobuřující útok,“ řekl Obama v krátkém vystoupení před Bílým domem, při kterém jej doprovodila šéfka diplomacie Hillary Clintonová. Prezident zároveň uvedl, že incident nicméně nenaruší vazby mezi Spojenými státy a Libyí.

Barack Obama:

„Nařídil jsem okamžitě vládě, aby poskytla veškeré nutné prostředky, které by zajistily bezpečnost našich lidí v Libyi a které by zajistily bezpečnost našich diplomatů po celém světě.“

V Afghánistánu dočasně zablokovali YouTube

Afghánské úřady zablokovaly kvůli inkriminovanému filmu server YouTube. „Dostali jsme instrukce z ministerstva informací a kultury a nařídili jsme všem poskytovatelům přístupu (na internet), aby zablokovali YouTube, dokud hanlivý film nebude odstraněn,“ uvedl zástupce ministerstva spojů a informačních technologií Ajmal Mardžán. Server byl zablokován asi na hodinu a půl.

Na ambasádě v Káhiře ozbrojenci strhli a spálili americkou vlajku
Zdroj: EPA/KHALED ELFIQI/ISIFA

Několik hodin před útokem v libyjském Benghází obklopily tři tisíce konzervativních muslimů ambasádu Spojených států v Káhiře, a to rovněž kvůli urážlivému filmu. Asi dvacítka nejradikálnějších odpůrců vyšplhala na zdi ambasády a někteří strhli dokonce americkou vlajku, poté ji demonstranti roztrhali a za přítomnosti kamer zbytky vlajky spálili.

„Požadujeme, aby zastavili vysílání toho filmu, protože uráží Proroka. Jako muslimové odsuzujeme jakýkoli útok proti muslimům kdekoli na světě,“ hlásá demonstrant Sajíd Sahelí. Dav skandoval náboženská hesla. Na jedné ze zdí ambasády se objevil nápis, který hlásil: „Pokud je vaše svoboda slova neomezená, snad přijmete naši svobodu konat.“ Policisté akci nenásilným způsobem ukončili.

Dvouhodinový snímek Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů) natočil americko-izraelský filmař Sam Bacile, prý s cílem, aby snímek byl kontroverzním politickým prohlášením, které odsoudí islám.

Film z roku 2011 zobrazuje zakladatele islámu mimo jiné jako nezodpovědného sukničkáře, který schvaloval pohlavní zneužívání dětí, a tvrdí, že Mohamed byl podvodník. Distribuci v USA měl na starosti prý také silně protiislámsky smýšlející koptský křesťan původem z Egypta.

Film byl natočen v angličtině, části snímku s arabským dabingem se pak objevily na internetu. Celý film se promítal jen jednou, a to letos pro skoro prázdné kino v Hollywoodu. Řada muslimů chápe jako urážku už jen zobrazení proroka Mohameda, o jeho hanobení nebo zesměšňování nemluvě. Snímek prý pomohlo financovat více než sto židovských sponzorů.