Osmihodinové peklo v továrně v Karáčí. Uhořelo 314 lidí

Karáčí (Pákistán) - Požár v textilní továrně v jihopákistánském Karáčí si vyžádal 314 obětí. Oznámili to hasiči, kterým se podařilo dostat požár pod kontrolu až po osmi hodinách práce. Do některých částí továrny se záchranáři dosud nedostali, panují proto obavy, že počet obětí ještě poroste. Už teď se požár řadí k nejhorším na světě za poslední léta.

Velké množství těl našli hasiči v suterénu budovy. Kvůli zavřeným dveřím se dělníci nemohli dostat ven a udusili se. V budově nebyly žádné nouzové východy ani požární alarm. „Bylo to hrozné. Zničehonic bylo celé patro v plamenech a kouři a horko bylo tak silné, že jsme se vrhli k oknům, rozbili kovové mříže a skleněné tabulky a vyskákali ven,“ popsal hrůzu dvaatřicetiletý Muhammad Sálim, který se zachránil skokem z druhého patra.

„Na místě je 35 hasičských vozů a oheň je skoro uhašený. V budově je ale ještě kouř ze shořelého plastu a chemikálií,“ uvedl dále mluvčí hasičů. Záchranáři navíc stále nacházejí nové a nové oběti. Tři desítky těl jsou tak ohořelé, že nejde poznat, zda se jedná o ženu nebo o muže. Více než šest desítek dělníků utrpělo zranění, když vyskákali z oken.

Plameny budovu zcela zdevastovaly, továrna se začíná hroutit. Proč začalo hořet, není zatím jasné. Podle úřadů je to nejhorší požár v Pákistánu za 65 let jeho existence. V noci propukly v blízkosti továrny střety mezi policií a příbuznými zaměstnanců továrny, kteří se chtěli dostat k požářišti.

Členové vedení továrny jsou na útěku a policie po nich pátrá. Majitel továrny má zákaz opustit Pákistán.

  • Těla obětí jsou po požáru převáženy do místní nemocnice autor: EPA/STR, zdroj: ISIFA
  • Zásah hasičů při požáru textilní továrny v Karáčí autor: EPA/STR, zdroj: ISIFA

Požáry továren nejsou v Pákistánu výjimkou

V úterý hořelo také v továrně na obuv v Láhauru na východě Pákistánu, kde zahynulo nejméně 25 lidí a s vážnými popáleninami bylo hospitalizováno dalších 14 osob. Některé z obětí se udusily, další uhořely. Hasičům se dlouho nedařilo plameny zdolat, protože je přiživovaly chemikálie.

Požár v Láhauru vznikl, když se zaměstnanci v budově pokoušeli nahodit generátor poté, co vypadla dodávka proudu ze sítě. Jiskry z generátoru zapálily uskladněné chemikálie. Požár podle jednoho z dělníků vypukl v garážovém prostoru, kde byl prý také jediný východ z budovy.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)