Čechům hrozí v Řecku za focení vojenských objektů až 20 let

Atény – Podle vedoucí českého konzulátu v Aténách Blanky Kovacsové Čechům, které na řeckém ostrově Limnos v neděli zadrželi kvůli podezření ze špionáže, hrozí až dvacet let vězení. Včera dvojici mužů převezli z Limnosu na ostrov Lesbos, kde se dostavili k prokurátorovi. Ten zatím nerozhodl, co s Čechy bude, vyžádal si pouze další podrobnosti k případu.

Podle Kovacsové se rozhodování o případné žalobě protáhne na několik dní.

Řecká policie zadržela v neděli dva Čechy, na ostrově Limnos měli fotit vojenské objekty. Údajně měly fotografie sloužit jako podklady pro novou počítačovou hru. 

Šéf společnosti Bohemia Interactive Studio na internetových stránkách firmy potvrdil, že zadržení muži jsou skutečně jejich zaměstnanci. V Řecku prý ale byli soukromě na dovolené. „Můžeme potvrdit, že dva zaměstnanci Bohemia Interactive, naši kolegové a kamarádi, byli zatčení během dovolené na Limnosu. Navštívili ostrov, aby zde objevovali krásy tamní krajiny,“ stojí v prohlášení Marka Špaňela. 

Firma podle něj vyrábí svoje hry na základě veřejně dostupných informací, respektuje cizí zákony a nikdy nikoho nenabádala k jejich porušování. Španěl zároveň vyjádřil naději, že jde v případě zadržení pouze o „nešťastné neporozumění jejich vášni umělců a tvůrců virtuálních světů“.