Manželé narušili v pákistánském McDonaldu islámské rodinné prostředí

Islámábád - Restaurace rychlého občerstvení McDonald's se stala tématem sporu ohledně islámské morálky v Pákistánu. Zaměstnanci jedné z poboček McDonaldu v pákistánské finanční metropoli Karáčí totiž nedovolili manželskému páru v restauraci sedět bok po boku, protože tím prý rušili „rodinné prostředí podniku“.

Pákistánec Núman Ansárí se v restauraci McDonald's v Karáčí zastavil v sobotu večer se svou manželkou na skleničku dietní Coca-Coly. Posadil se ke stolu a svou ženu objal kolem ramen. Po chvíli přišel jeden ze zaměstnanců a požádal je, aby své místo opustili. Manželé se tedy společně přesunuli k sousednímu stolu, přitom ale vyšlo najevo, že problémem nebylo obsazení špatného stolu, ale blízkost muže a ženy na veřejnosti.

„Toto je rodinná restaurace. Společné sezení párů je v rozporu s politikou restaurací McDonald's v Pákistánu a ruší rodinnou atmosféru tohoto podniku,“ řekl jeden ze zaměstnanců restaurace svému hostu, který ho citoval na svém blogu. Dva vedoucí pobočky poté Ansárímu vysvětlili, že nemůže tímto způsobem „narušovat islámské rodinné prostředí“ restaurace McDonald's.

McDonald's
Zdroj: ČT24/ISIFA

Incident v Pákistánu znovu přitáhl debatu ke složité otázce poboček západních řetězců rychlého občerstvení, kde se hlasitá hudba, nápadná americká výzdoba a další kulturní odlišnosti dostávají do konfliktu s přísnou islámskou morálkou země. Řada těchto restaurací, včetně některých poboček McDonaldu, odděluje od sebe prostory určené pro ženy a prostory pro muže.

Nadnárodní řetězce rychlého občerstvení často bojují s místními náboženskými a kulturními zvyky. Minulý měsíc byla restaurace Pizza Hut v Pákistánu donucena odvolat nabídku „sněz, kolik můžeš“. Inspirovala totiž údajně k obžerství, protože muslimové se zde během postního měsíce ramadánu po setmění přejídali po celodenním přikázaném půstu.

V Indii zase vyvolalo protesty plánované otevření dvou vegetariánských poboček McDonaldu poblíž posvátných míst hinduistů a sikhů. Jedna z poboček má stát v malém městě Katra v Kašmíru, kde se nachází hinduistická svatyně, druhá ve státě Paňdžáb ve městě Amritsar, kde se nachází nejdůležitější svatyně sikhského náboženství Zlatý chrám.