Somálský prezident: Dva dny ve funkci a už přežil atentát

Mogadišo - Nově zvolený somálský prezident Hassan Sheikh Mohamoud dnes v metropoli Mogadišu vyvázl bez újmy z pokusu o atentát. Zabiti byli tři vojáci. Dvě exploze nastaly před hotelem, v němž Mohamoud v té době vystupoval na tiskové konferenci spolu s keňským hostem, šéfem diplomacie Samem Ongerim. K útoku se přihlásily radikální islamistické milice Šabáb.

„Takové útoky budou pokračovat, dokud Somálsko nebude osvobozeno,“ pohrozil mluvčí milicí Ali Mohamed Rage.

Somálský prezident i keňský ministr zahraničí vyvázli bez zranění, potvrdil mluvčí mírové mise Africké unie v Somálsku (Amisom) plukovník Alí Humíd. „Stejně jako všichni, kdo se nacházeli v interiéru hotelu,“ dodal.

Tisková konference krátce po explozi pokračovala. „Především se zaměříme na bezpečnostní otázky. Bezpečnost je naší prioritou číslo jedna, dvě i tři,“ řekl Mohamoud.

Podle policejních zdrojů byli při explozi zabiti tři vojáci - jeden Uganďan a dva Somálci. Očití svědci řekli, že viděli dvě mrtvá těla, z nichž jedno podle nich zřejmě patřilo sebevražednému atentátníkovi.

Šestapadesátiletý Mohamoud byl zvolen novým somálským prezidentem teprve před dvěma dny. Šlo o první prezidentskou volbu po desítkách let a OSN ji považuje za milník v dějinách Somálska, které nemá funkční centrální vládu od vypuknutí občanské války v roce 1991.

Vydáno pod