Cameron rodinám obětí z Hillsborough: Je mi to líto!

Londýn - Britský premiér David Cameron se dnes v parlamentu omluvil rodinám 96 fotbalových fanoušků Liverpoolu, kteří zahynuli v roce 1989 na stadionu v Hillsborough. Odsoudil selhání policie, záchranných služeb a organizátorů a snahy svalit odpovědnost na stoupence Liverpoolu. K omluvě se připojil i vůdce opozičních labouristů Ed Miliband.

Při semifinále anglického poháru mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forest bylo 15. dubna 1989 na stadionu Hillsborough v Sheffieldu ušlapáno 96 lidí. Tragédie výrazně změnila fotbal v Anglii. Byla zrušena místa k stání a ploty kolem tribun a legislativa byla změněna tak, že učinila přítrž častému násilí fanoušků. Liverpool od neštěstí na Hillsborough nikdy žádný zápas nehrál.

Poté, co se dnes seznámil se závěry vyšetřování nezávislé komise, Cameron řekl, že bezpečnostní opatření na stadionu v Sheffieldu byla zcela nedostatečná a k návalu na stadionu došlo na stejném místě, jako již rok před tím. Selhali také záchranáři a ke zbytečným zdržením docházelo v době, kdy již lidé umírali. Rodiny pozůstalých si podle něj zaslouží „skutečnou omluvu“ za to, že jejich blízcí zbytečně zahynuli, a za to, že oběti byly po tragédii vystaveny pomlouvačné kampani. Zdůraznil, že tragédií nebyli nijak vinni liverpoolští fanoušci, na něž se místní policie snažila svalit odpovědnost. List The Sun tehdy pod palcovým titulkem „Pravda!“ napsal, že tragédii způsobili liverpoolští fanoušci, kteří byli opilí a pak okrádali mrtvé.

David Cameron:

Tyto rodiny čelily dvojí nespravedlnosti. Nejprve stát nedokázal ochránit jejich milované a pak musely snášet nespravedlivé očernění obětí, že si za svou smrt mohly samy. Jménem vlády a celé naší země se za to omlouvám.(…) Je mi nesmírně líto, že tato dvojí nespravedlnost přetrvala tak dlouho. Liverpoolští fanoušci naprosto nebyli (za tragédii) odpovědní."

Cameron dnes potvrdil, že policisté záměrně a systematicky usilovali o pošpinění liverpoolských fanoušků a dodávali novinářům informace, které umožnily, aby se pak v tisku mohly objevit „opovrženíhodné výmysly“. Bylo pozměněno 164 policejních zpráv a 116 bylo zničeno, aby kritika nedopadla na policii. Premiér odsoudil fakt, že koroner testoval množství alkoholu u všech mrtvých, včetně dětí.

Rodiny obětí 20 let usilovaly o to, aby se mohly seznámit se všemi dokumenty o jednání policie, zdravotníků i fotbalových funkcionářů. Závěry nezávislého vyšetřování mohly rodiny od dnešního rána studovat v katedrále v Liverpoolu. Pozůstalým se dnes také omluvil klub Sheffield Wednesday, na jehož stadionu se před 23 lety hrálo.