Co je vlastně „uvnitř“? Ministryně a stuyvesantky nejsou zajedno…

Sydney – Nové obaly cigaret Peter Stuyvesant společnosti Imperial Tobacco se poněkud zvláštním způsobem pokoušejí bojovat proti nařízení australské vlády, podle něhož se všechny cigarety u protinožců budou od 1. prosince muset prodávat v jednotných tmavě zelených krabičkách. Na nich bude natištěno varování před zdravotními dopady kouření a šokující varovné obrázky rakovinových nádorů či jiných onemocnění způsobených tabákem.

„Důležité je, co je uvnitř (it's what's on inside that counts)“, stojí na krabičkách cigaret Peter Stuyvesant, což rozčílilo australskou ministryni zdravotnictví Tanyu Plibersekovou. Slogan je podle ní demonstrací opravdu špatného smyslu pro humor. „Tento obal nyní není nezákonný, ale mohu vám sdělit, že je zcela proti našim principům,“ prohlásila ministryně. „To, co je doopravdy uvnitř kuřákova těla, jsou nemocné plíce, srdce a cévy.“

Společnost Imperial Tobacco uvedla, že až se nová balení cigaret dostanou do oběhu, je „důležité ukázat dospělým spotřebitelům, že samotný výrobek se nezměnil“.

Canberra si od nového zákona slibuje, že obaly cigaret nebudou tolik lákat mladé lidi, aby s kouřením začali. Podle ministryně zdravotnictví nemoci související s kouřením ročně zabijí 15 tisíc Australanů, což zemi s ohledem na péči a ztrátu produktivity stojí 30 miliard australských dolarů (640 miliard Kč). Někteří výrobci cigaret ale varují, že nový právní předpis pouze podpoří černý trh s tabákovými výrobky. Nejvyšší soud v Sydney v srpnu zamítl stížnost tabákových společností, které se zavedením jednotných cigaretových obalů nesouhlasily. Proti verdiktu není odvolání a například koncern British American Tobacco (BAT) uvedl, že bude zákon dodržovat. Konkurenční Philip Morris ale varoval před dlouhou právní bitvou u mezinárodních institucí.