Rusové na samohonku moc neumírají: už se ji naučili vyrábět

Moskva - Říká se, že tak jako v Rusku se nepije nikde ve světě. Evidováno je dva a půl milionu alkoholiků, podle odhadu jich je ale 15krát více. Následkem pití umírá až půl milionu lidí. Rusko bojuje s vysokou úmrtností po nadměrném pití a konzumaci nekvalitní kořalky už léta. Přes četné zákazy se mu ale příliš nedaří. Lidi je obcházejí černým prodejem a výrobou samohonky. Její kvalita je ale po letech praxe dobrá.

Řada zákonů vyhnala lidi s lahví v ruce z ulic, po desáté večer se smějí kromě piva prodávat alkoholické nápoje již pouze v restauracích. Od ledna bude zakázané už i pivo a Rusové na ulici v noci nekoupí nic. Vodka navíc před dvěma měsíci zdražila, minimální cena, za niž ji lze pořídit, je v přepočtu 85 korun; už se mluví o dalším zdražování.

Také proto roste nelegální produkce alkoholu. Zájem je o levné a tvrdé pití. Každá druhá láhev vodky, tedy přes miliardu litrů, je neznámého původu. Kvalita je ale prý po letech praxe dobrá. „Pokud by výrobky byly nízké kvality, pak by u nás ročně umíralo 5 až 10 milionů lidí a to se neděje,“ říká Vadim Drobiz z Centra pro studium alkoholismu.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Nejsou statistiky, kolik lidí zemřelo na otravu alkoholem, bezprostředně kvůli němu ročně umírá 30 tisíc lidí. Nemocem spojeným s pitím podle odhadů podlehne za rok až půl milionu osob. Řada omezení za uplynulé tři roky Rusům prospěla: Průměrná spotřeba alkoholu na jednoho člověka se snížila z 18 na 15 litrů ročně. Boj s alkoholem je ale běh na dlouhou trať.

Přesto země už roky nezaznamenala takovou aféru s hromadnou otravou metanolem, jaká nyní postihla Česko. Loni v květnu se sice dvacítka Rusů a Rusek otrávila pančovanou whisky a pět jich zemřelo, ale to bylo na dovolené v Turecku. Totéž postihlo i skupinu ruských námořníků v Indonésii.

Rusko se nálepky země, kde je vodka součástí každodenního života, jen tak nezbaví. S částečnou prohibicí přišel před 30 lety Michail Gorbačov, ale neuspěl. Rusové považují pití vodky za národní tradici a zákony obešli. Domácí kořalky, různé samohonky a pálenky se vyrábějí kdekoliv a jakkoliv.