Forenzní experti uzavřeli vyšetřování: Allende spáchal sebevraždu

Santiago de Chile - Chilská justice oficiálně ukončila vyšetřování smrti bývalého prezidenta Salvadora Allendeho. Forenzní odborníci dospěli  k definitivnímu závěru, že při vojenském puči z 11. září 1973 Allende spáchal sebevraždu. Allendeho ostatky byly exhumovány loni v květnu v rámci vyšetřování, jež mělo stanovit, zda se politik zastřelil, nebo byl zavražděn.

Chile si v úterý připomnělo 39. výročí puče, jenž svrhl režim prvního marxistického prezidenta v Chile zvoleného v roce 1970.

Experti svým závěrem potvrdili oficiální hypotézu podporovanou i prezidentovými blízkými, podle nichž přísahal, že zemře se zbraní v ruce. Odvolací soud v Santiagu schválil zprávu soudce Maria Carrozy, podle níž se Allende zastřelil automatickou puškou AK-47 v době, kdy prezidentský palác La Moneda v chilském hlavním městě bombardovaly pučistické oddíly generála Augusta Pinocheta. Zbraň mu daroval tehdejší kubánský vůdce Fidel Castro.

O sebevraždě vznášeli pochybnosti zahraniční představitelé i novináři. Prohlašovali, že 65letého Allendeho mohl zabít některý z pučistů nebo mohlo jít o „asistovanou sebevraždu“ - prezidentův pokus o sebevraždu mohl být neúspěšný a některý z tělesných strážců mu mohl dát ránu z milosti.