Rutte ohlásil vítězství, zůstane i nadále premiérem

Haag - Předseda nizozemské vlády Mark Rutte zůstane po středečních předčasných parlamentních volbách v čele kabinetu. Jeho Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) vyhrála volby a získala podle téměř konečných výsledků 41 ze 150 poslaneckých mandátů. Rutte už oznámil svoje vítězství a přijal blahopřání svého největšího rivala Diederika Samsoma.

„Je to velké vítězství programu, který jsme hájili a který je nutný pro východisko země z krize,“ řekl Rutte svým stoupencům v Haagu. „Je to naše největší vítězství v historii a podruhé jsme se stali největší stranou v Nizozemsku. Jsem na to hrdý a zítra podniknu první kroky k vytvoření kabinetu,“ prohlásil Rutte poté, co mu Diederik Samsom telefonicky pogratuloval.

Vzhledem k tomu, že vítěz voleb nezískal parlamentní většinu, přijdou zřejmě na řadu jednání o koalici. Rutte odmítl říci, se kterými stranami by chtěl o koalici jednat. „Nizozemsko potřebuje co nejstabilnější vládu,“ prohlásil Samsom v Amsterodamu a dodal, že jeho strana si přeje účastnit se této vlády. Jeho Socialistická strana práce (PvdA) vybojovala jen o dva mandáty méně a bude mít zřejmě 39 křesel.

Mark Rutte:
„Drazí liberální přátelé, gratuluji vám. Lidová strana nikdy neměla tak velkou podporu jako teď.“ 

Diederik Samsom:
„Nizozemsko potřebuje co nejrychleji stabilní a silnou vládu. Strana práce se na ní chce podílet.“

Geert Wilders:
„Před dvěma roky jsme slavili, teď jsme prohráli. Jsme optimisté. Když se podíváte na Evropskou unii a masovou imigraci z islámských zemí, problémy budou jen větší. Nejlepší roky pro mou stranu ještě přijdou.“

Wilders porážku přijal, Nizozemsko však chce „chránit“ i nadále

Pravice ztratila ve volbách téměř polovinu mandátů. Krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse obhájila jen 15 z dosavadních 24 křesel v parlamentu. Wilders už svou porážku přiznal, ale ujistil, že bude dál Nizozemsko „chránit před Evropou, masovým přistěhovalectvím“ a evropským superstátem.

V předvolební kampani Wilders horoval pro vystoupení Nizozemska z EU i z eurozóny. Jeho strana kvůli sporům o daňové škrty v dubnu stáhla podporu menšinové Rutteho vládě, což vedlo k pádu kabinetu a k vypsání voleb.

„Raději bych před vás předstoupil s dobrými zprávami,“ řekl Wilders voličům. „V Bruselu budou slavit (…) a to je škoda,“ dodal poslanec, známý svým bojem proti tomu, co nazývá islamizací Nizozemska. „Zítra si ošetříme rány. Boj neskončil,“ ujistil.

Geert Wilders
Zdroj: ČTK / AP/Jan-Joseph Stok

Stejný počet poslanců, tedy 15, bude mít podle předběžných výsledků Socialistická strana (SP), jejíž hlavní kandidát Emile Roemer v předvolební kampani odmítal více rozpočtové disciplíny. Socialisté Emila Roemera obdrželi o jeden mandát víc než Wilders - celkem tedy 16. Historickou porážku však utrpěla Křesťanskodemokratická výzva (CDA), která z 21 mandátů spadla na 13.

Uprostřed dluhové krize eurozóny nizozemští voliči jasně ukázali, že od společné měny nedávají ruce pryč. Přes všechny problémy, které jim to ještě přinese, a přes sliby dosavadního šéfa vlády Rutteho, že přijdou další škrty. Rutte zatím neřekl, že by chtěl se socialisty do vlády, přestože takové variantě dává povolební aritmetika největší šanci na úspěch. Jednání o případné koalici budou tvrdá - také proto, že Rutte bývá se svými plány úspor přirovnávaný k německé kancléřce Angele Merkelové, zatímco Diederik Samsom má pověst francouzského prezidenta Françoise Hollanda.

Výsledek voleb v Nizozemsku je vítězstvím pro EU

Výsledek středečních parlamentních voleb v Nizozemsku je vítězstvím pro Evropskou unii, soudí komentáře médií ve Francii a dalších zemích. V této významné zemi eurozóny získaly legitimitu proevropské strany a otevřela se cesta ke stabilní vládní koalici, která bude bojovat proti současným finančním a ekonomickým potížím ve spolupráci s Bruselem.

„V nizozemských volbách to vypadá na velkou prohru protievropských populistů. To je jednoznačně dobrá zpráva,“ uvítal volební výsledek švédský ministr zahraničí Carl Bildt. Rutte se stal jedním z mála vládních představitelů, kterým se podařilo se udržet ve volbách u moci od začátku krize, poznamenal server francouzského deníku Metro.  

Podle BBC získali liberálové a labouristé více hlasů, než předvídaly předvolební průzkumy. Očekávané vytvoření koalice dvou silných stran bude vzácné v zemi, kde jsou běžné koalice tří a čtyř stran a kde koaliční jednání trvají měsíce. Nynější volební výsledek otevírá cestu k politické stabilitě, která je velmi důležitá v době pomalého růstu a přijímání neoblíbených reforem.