Armstrong Američanům naposledy ukázal cestu ke hvězdám

Washington - Na 1500 lidí se dnes ve washingtonské Národní katedrále zúčastnilo vzpomínkového obřadu k úmrtí astronauta Neila Armstronga. Prvního člověka, který kdy vstoupil na povrch Měsíce, si kromě jiných připomněli také jeho kolegové z posádky Apolla 11 Buzz Aldrin a Michael Collins. Armstrong zemřel 25. srpna ve věku 82 let. Příbuzní a přátelé se s ním rozloučili při soukromém obřadu už předminulý týden v Cincinnati. Rodina také bez bližších podrobností oznámila, že astronaut bude pohřben do moře.

„Neila si budeme vždy pamatovat jako toho, kdo udělal první lidské kroky po jiném světě. Ale byla to jeho odvaha, slušnost a skromnost, které ukazoval po celý život, co ho vyzvedlo ke hvězdám,“ řekl ředitel Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Charles Bolden. „Neil Armstrong toho nechal víc než jen stopy a vlajku na Měsíci. Vytvořil základy pro budoucnost a vytyčil cestu pro budoucí americké průzkumníky, kteří jako první vstoupí na Mars nebo na jinou planetu,“ dodal.

„Ještě jednou jsi nám nyní ukázal cestu ke hvězdám,“ řekl astronaut Eugene Cernan, velitel Apolla 17 a zatím poslední člověk, který kráčel po povrchu Měsíce. Po Cernanových slovech si lidé shromáždění v katedrále vyslechli píseň od Franka Sinatry Fly Me to the Moon (Dones mě na Měsíc) v podání Diany Krall.

Rozloučení s Neilem Armstrongem
Zdroj: ČTK/AP/Ann Heisenfelt

Při vzpomínkovém obřadu také zazněly výňatky z 50 let starého proslovu někdejšího prezidenta USA Johna Kennedyho, který nastartoval americkou snahu o přistání lidí na Měsíci.

Armstrong jako první člověk stanul na povrchu Měsíce 20. července 1969. Než se stal astronautem, byl pilotem amerického vojenského námořnictva. Zemřel kvůli komplikacím po operaci srdce. Stalo se tak 43 let, měsíc a čtyři dny od okamžiku, kdy se jako první člověk ocitl na mimozemském vesmírném tělese. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy byl Armstrong „hrdinou nejen své doby, ale všech dob“.

Telefonát Víta Pohanky (zdroj: ČT24)

Během soukromého obřadu byly ve Spojených státech na Obamův pokyn staženy vlajky na půl žerdi. Souběžně s přísně soukromým pohřbem v Cincinnati proběhla v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě vzpomínková akce, kde se sešly stovky lidí – zaměstnanci NASA i turisté.