New York bojuje proti obezitě – zákaz prodeje sladkých limonád

New York – Newyorský starosta Michael Bloomberg vyhlásil válku obezitě. New York jako vůbec první město v USA zakázal prodej sladkých limonád v restauracích a kinech. Už od března by tak neměly být v těchto prostorech k dostání nápoje slazené cukrem, které jsou větší než půl litru. V obchodech s potravinami ale budou sladké limonády dál normálně k dostání.

Opatření, které kritizují výrobci limonád, schválila městská zdravotní rada. Osm členů bylo pro, jeden se zdržel hlasování. „Obezita je celonárodní problém. Úředníci mající na starost péči o veřejné zdraví po celých Spojených státech lomí rukama a stěžují si, že je to hrozné,“ uvedl již dříve Bloomberg. „V New Yorku se rukama nelomí, ale podnikají se příslušné kroky. Myslím, že veřejnost to od starosty očekává,“ dodal. 

Obezitou či nadváhou v New Yorku trpí více než polovina dospělých. Šéf městského zdravotního výboru Thomas Farley přitom tvrdí, že výrazný podíl na nárůstu obezity v New Yorku v posledních 30 letech mají právě sladké nápoje. 

Ilustrační foto
Zdroj: Bon Appétit/ISIFA

Od března se tak nebudou v restauracích, na stadionech, v divadlech či kinech prodávat velké sladké limonády. Jejich výrobcům se opatření pochopitelně nelíbí a chystají se ho napadnout u soudu. „Nezdravá posedlost zdravotního odboru newyorské radnice sladkými nápoji opět překročila meze,“ uvedl mluvčí výrobců Stefan Friedman. 

I jinde na světě úřady zakročily proti tloustnoucím obyvatelům. Proti obezitě bojuje třeba i maďarská vláda, která zavedla takzvanou hranolkovou daň. Maďaři si zkrátka za nezdravé potraviny připlatí, aby do státní pokladny přispěli penězi, které pak poputují do zdravotnictví. Nová zdravotní daň platí na všechny výrobky, které obsahují velké množství cukru nebo soli. Mezi ně patří třeba brambůrky, křupky, tyčinky, ale také energetické nápoje, limonády, bonbóny nebo zmrzliny. V Chile a Kalifornii zase kvůli tlustým dětem zakázali, aby se v rychlých občerstveních dávaly k dětským menu hračky.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)