Europoslanec Ouzký čelí podezření, že lobbuje za Porsche

Brusel - Český europoslanec za ODS Miroslav Ouzký čelí obvinění, že skrytě lobbuje za zájmy automobilky Porsche. Konkrétně v návrhu nových limitů na hlučnost aut, který v Evropském parlamentu předkládá. Obvinění vznesly neziskové organizace, poslanec je odmítá.

Europoslanec Miroslav Ouzký navrhuje novou tabulku maximálních přípustných hladin hluku pro různé typy aut. Podle vlastností dokumentu ji ale vypracoval Hans-Martin Gerhard z automobilky Porsche. Přišla na to bruselská ekologická organizace Transport And Environment. 

„Firma Porsche vytvořila původní verzi tohoto dokumentu. Ale kromě toho měla očividně i určitý vliv na jeho obsah,“ tvrdí Greg Archer z organizace.

Miroslav Ouzký přiznává, že z podkladů automobilky okopíroval tabulku. "Ta tabulka je z dílny experta na hlučnost, který mimo jiné pracuje také pro společnost Porsche,“ připustil Ouzký. Do ní ale podle svých slov vyplnil vlastní čísla.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Jenže i samotné rozvržení tabulky nahrává sportovním autům. Vyčleňuje totiž zvláštní kategorii osobních aut s výkonem nad 150 kilowattů na tunu hmotnosti. A ta mají výrazně mírnější limity, než jaké původně chtěla Evropská komise.

„Návrh je mírnější než původní návrh EK u všech kategorií aut, ale obzvlášť upřednostňuje sportovní auta,“ upozorňuje Archer. Ouzký se brání: „Kategorie vozidel by měly odpovídat tomu, co je na trhu, a měly by odpovídat tomu, aby stejné kategorie existovaly u nás, ve Spojených státech i v Japonsku.“ 

Podle ekologů podezření posílila i skutečnost, že Miroslav Ouzký sám jezdí v porsche. On ale říká, že si ho koupil už před čtyřmi lety.