Pussy Riot mají zřejmě šanci dostat letošní cenu Sacharova

Moskva - Přední běloruský disident Ales Bjaljackij a ruská punková skupina Pussy Riot byli nominováni na letošní cenu Andreje Sacharova. Podle zpráv ruských médií je na ocenění doporučili poslanci Evropského parlamentu. Cena, pojmenovaná po sovětském vědci a disidentovi, se každoročně uděluje osobnostem zasazujícím se o lidská práva a svobody. Tři laureáti ceny budou oznámeni 9. října, cenu obdrží na slavnostním shromáždění ve Štrasburku 12. prosince.

Bjaljackij, šéf běloruské humanitární organizace Vjasna, byl loni odsouzen na 4,5 roku vězení za údajný daňový únik. Přijímal peníze od západních dárců pro vězněné běloruské opoziční aktivisty, které režim odsoudil za účast v protestech proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi. Prominentní odpůrce běloruského režimu byl letos navržen na Nobelovu cenu míru.

Sacharovovu cenu, která se uděluje od roku 1988, už v minulých letech obdržela řada známých osobností z postkomunistických států. Byli mezi nimi například vůdce Pražského jara 1968 Alexander Dubček, běloruský opoziční politik Ales Milinkevič nebo vedoucí představitelé ruského hnutí Memorial.

Členky Pussy Riot spálily obraz Vladimira Putina
Zdroj: ČT24

Zbylé členky Pussy Riot připravují další akci

Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot, které se na rozdíl od svých tří kolegyň vyhnuly vězení za únorovou „punkovou modlitbu“, chystají už brzy novou akci. Jak uvedly v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Rádio Svoboda, bude to happening ještě hlučnější a okázalejší, než byla akce v moskevském kostele. Podrobnosti odmítly uvést.

„Teď to máme těžší. Je třeba, aby nová akce měla ještě větší ohlas než ta předchozí. Usilovně se připravujeme, začaly jsme i sportovat,“ uvedla v rozhovoru jedna z členek skupiny. Interview rozhlasovým reportérům poskytla ve škrabošce - stejné, jakou měly na tvářích účastnice divoké „modlitby“ v chrámu Krista Spasitele. Jejich představení skončilo dvouletým nepodmíněným trestem.

Rozsudek nad Pussy Riot je zatím nepravomocný, odvolací řízení se bude konat počátkem října. Nečekanou pomoc rockerkám ve středu poskytl premiér Dmitrij Medvěděv, jemuž se sice z jejich akce „udělalo zle“, nicméně podmínečný trest by považoval za dostačující. Ruská média se okamžitě pustila do spekulací, zda smířlivý Medvěděvův proslov není signálem soudcům, aby trest zrušili.