Pomsta Kremlu: Opoziční poslanec ztratil mandát

Moskva - Ruská státní duma odebrala mandát opozičnímu poslanci Gennadiji Gudkovovi. Oficiálně proto, že porušil zákon, když jako člen parlamentu podnikal. Gudkov mluví o frašce a pomstě Kremlu. O mandát podle svých slov přišel kvůli opoziční činnosti a podpoře protiputinovských protestů. Podle stanoviska Evropského parlamentu je snaha zbavit Gudkova mandátu zastrašováním opoziční strany.

Ruské zákony sice umožňují poslancům vlastnit firmy, nesmějí se však na chodu svých podniků podílet. Podle generální prokuratury to prý Gudkov mnohokrát porušil. Prověřování této skutečnosti ale dosud pokračuje a až 23. září se má rozhodnout, zda Gudkov bude obviněn, nebo nikoliv. Gudkovova strana Spravedlivé Rusko a komunisté se už obrátili na ústavní soud s dotazem, zda zákonodárce lze vyhodit z parlamentu i bez soudního verdiktu. V ruské praxi však existuje precedens. V 90. letech poslanci vyloučili z dumy svého kolegu Sergeje Mavrodiho, tvůrce finanční pyramidy, která připravila miliony Rusů o životní úspory.

„Je to fraška, černá skvrna v dějinách dumy,“ prohlásil Gudkov, podle něhož mu odebírají mandát schválně před sobotní demonstrací opozice v Moskvě. Své pronásledování označil za „ostudu země“, jako bývaly stalinské procesy, a přirovnal jej také k „ráchání v žumpě“. Sněmovna prý otvírá Pandořinu skříňku, podobně prý začínala i vláda nacistů v Německu.

Gennadij Gudkov:

„Jsem připraven odejít - abych se vrátil. Právo zvítězí. Zvítězíme a vrátíme se.“

Pro odebrání mandátu hlasovalo 291 poslanců vládní strany Jednotné Rusko a nacionalisté Vladimira Žirinovského. Proti bylo 150 hlasů, tři poslanci se zdrželi. „To, co se děje, je nejhrubším porušením základního zákona země,“ prohlásil předák Spravedlivého Ruska Sergej Mironov. Mimosoudní vyloučení svého kolegy ze sněmovny označil za „politickou popravu“.

Gudkov stejně jako prezident Vladimir Putin býval důstojníkem tajné služby KGB. Pak se vrhl na podnikání v oblasti soukromých bezpečnostních služeb a na politiku. Právě strážníci z Gudkovových firem zajišťovali pořádek na opozičních demonstracích. Liberální tisk podezírá Kreml, že „trestá“ politického veterána o to nelítostněji, že „zrada“ v KGB v podobě k přechodu k odpůrcům režimu se neodpouští.