Experti zpochybňují šokující svědectví o obchodu s orgány

Bělehrad – Spíše kritické reakce vyvolala výpověď údajného svědka brutálního odebrání lidských orgánů během války v Kosovu. Lékaři zpochybňují věrohodnost svědka a právníci kritizují samotnou skutečnost, že výpověď zazněla na veřejnosti. Srbská prokuratura nedávno oznámila, že získala účastníka „operace“, během které bylo zajatci bez anestezie odebráno srdce. Výpověď odvysílala v pondělí srbská státní televize RTS.

„Porušili právní řád. Vyšetřování má být tajné. V tomto případě srbská prokuratura navíc vůbec nevede vyšetřování, jenom pomáhá. Vyšetřování má na starosti mezinárodní tým vyšetřovatelů v čele s (americkým prokurátorem Johnem Clintem) Williamsonem,“ řekl srbskému rádiu Svobodná Evropa advokát Dragoljub Todorović. „Pokud má prokuratura důkazy, měla by je ve jménu srbských obětí, i pravdy obecně, předat Williamsonovu mezinárodnímu týmu,“ prohlásila Nataša Kandičová ze srbské nevládní organizace Fond pro humanitární právo.

Svědek ve vysílání srbské televizi líčil, jak neodborně, a mimo jiné při použití bajonetu, pomáhal vyjmout srdce oběti, která byla při vědomí. Podle serveru BalkanInsight.com ovšem lékaři shodně pochybují o možnosti orgány vyňaté popsaným způsobem použít k transplantaci.

Obvinění z obchodování s lidskými orgány v Kosovu se poprvé objevila v roce 2008 a týkají se povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK). Orgány prý odebírala zajatým Srbům a kosovským Albáncům, kteří nesouhlasili s praktikami UÇK. Do obchodů byl údajně zapleten i kosovský premiér Hashim Thaçi. Představitelé kosovských Albánců něco podobného popírají.