Pedofilní vrah Dutroux žádá o předčasné propuštění

Brusel - Belgický pedofilní vrah Marc Dutroux, odsouzený v roce 2004 k doživotnímu vězení, požádal o předčasné propuštění na svobodu. Zkoumání žádosti potrvá několik měsíců. Žádost by však mohla vyvolat další protesty - podobně jako při nedávném propuštění Dutrouxovy bývalé manželky.

Belgický právní řád umožňuje předčasné propuštění po odpykání třetiny trestu. Tento předpoklad podle belgických médií Dutroux téměř splňuje, protože za půl roku uplyne třetina jeho pravděpodobného trestu, pokud se vezme v úvahu průměrný věk života.

Nejznámější zločinec Belgie podle rozhlasové stanice RTBF už ve čtvrtek požádal, aby byl propuštěn z vězení a monitorován prostřednictvím elektronických náramků.

Marc Dutroux dostal v roce 2004 doživotní trest vězení za únos, věznění a sexuální zneužívání šesti dívek, z nichž čtyři jeho trýznění v letech 1995 a 1996 nepřežily.

Nedávno byla z vězení předčasně propuštěna Dutrouxova bývalá manželka, 52letá Michelle Martinová, což v Belgii vyvolalo vlnu odporu a protesty. Belgická vláda po nich navrhla, aby v „obzvlášť závažných případech“ už nebylo možné odsouzeného propustit po odpykání třetiny trestu, ale až po jeho polovině.