Protiamerické protesty se rozšířily i do Austrálie

Káhira/Tunis/Sydney - Protesty proti kontroverznímu filmu o Mohamedovi sílí. Demonstrace před západními ambasádami se po severní Africe a Blízkém východě rozšířily i do jihovýchodní Asie a dokonce také Austrálie. Tam byla demonstrace paradoxně jedna z nejbouřlivějších. Do australského Sydney přišly čtyři stovky lidí. Při nepokojích zemřelo už 11 lidí. Údajného tvůrce filmu mezitím vyslechla americká policie. Žádný trest mu za natočení snímku, který rozzuřil celý islámský svět, nehrozí.

V Káhiře se podařilo demonstrující, což byli hlavně mladí muži, vytlačit od amerického velvyslanectví i z blízkého náměstí Tahrír, na němž byl plně obnoven provoz. Zatčeno bylo přes 140 největších výtržníků.

Demonstranti se domáhali vyhoštění amerického velvyslance a americký ministr obrany Leon Panetta požádal Káhiru, aby zajistila bezpečnost zastupitelství. Časopisu Foreign Policy šéf Pentagonu sdělil, že „je třeba připravit se i na to, že se demonstrace vymknou kontrole“.

Demonstrace proti filmu o Mohamedovi
Zdroj: Ed Giles/ISIFA/Getty Images

USA posílily ostrahu svých zastupitelských úřadů a do Libye, Súdánu a Jemenu poslaly zvláštní protiteroristické jednotky. Prezident Barack Obama v dnešním rozhlasovém poselství spoluobčany vyzval k tomu, aby se nenechali zastrašit výjevy z protiamerických protestů. „Nezapomínejme na to, že na každý rozlícený dav připadají miliony lidí toužících po svobodě, důstojnosti a naději, jejímž symbolem je naše vlajka,“ řekl.

Ostatky prvních obětí vlny nepokojů se mezitím vrátily zpět do Spojených států. Čtyři rakve s těly amerických diplomatů, kteří přišli o život v libyjském Benghází, na letišti přivítal americký prezident a ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která už dříve sníměk odsoudila.

Barack Obama:

„Chci, aby jejich rodiny, kolegové a všichni Američané věděli tohle. Jejich oběť nebude zapomenuta. Ty, kdo nám je vzali, dopadneme a předvedeme ke spravedlnosti.“

Ilustrační foto
Zdroj: Amine Landoulsi/AP Photo

Západní politici vyzývají lídry muslimských zemí, aby si doma zjednali pořádek. „Rada bezpečnosti odsuzuje sérii násilných útoků na ambasády členských států. Tyto činy nejde ospravedlnit bez ohledu na motivaci těch, kteří je spáchali,“ upozornil prezident Rady bezpečnosti OSN Peter Wittig.

Indonésie, Irák, Tunisko, Austrálie…

Dnes vyrazili muslimové k americkému konzulátu v Sydney. K průvodu, v němž bylo původně asi 200 lidí, se postupně přidávali další. Na jednom z transparentů stálo Setněte hlavy těm, kdo urážejí Proroka. Policisté nakonec zablokovali ulice a na místo byla povolána zásahová jednotka. Někteří z mužů zákona byli na koních, další si vzali psy nebo pepřové spreje. Došlo i na potyčky, při nichž bylo šest policistů zraněno a osm demonstrantů zatčeno.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/EPA/BAGUS INDAHONO

Obyvatelé převážně muslimských zemí protestují proti filmu o proroku Mohamedovi, který byl natočen v USA. Nepokoje si už vyžádaly nejmíň 11 obětí. Po čtyřech diplomatech zabitých v Libyi hlásí další mrtvé i Tunisko, Libanon a Egypt.

Nejnovější demonstrace vypukly i v Indonésii a v tureckém Istanbulu. „Je to provokace. Jejich cílem je vyprovokovat muslimy a pak tvrdit, že jejich reakce ukazují jejich barbarství. Jinak si to neumím vysvětlit,“ myslí si jeden z tureckých protestantů Hasan Yilmaz. Vůdce Hamásu Ismáíl Haníja žádá pro Araby a muslimy od americké vlády omluvu. „Žádáme, aby vláda ty kriminálníky pohnala k mezinárodní odpovědnosti,“ prohásil. Davy rozzlobených muslimů se dále sešly v Pákistánu, Iráku, Tunisku a Íránu.

Protiamerické protesty v Egyptě
Zdroj: ISIFA/Sipa USA/Sebastiano Tomada

Bez násilí se obešly dvě dnešní demonstrace v indonéských městech Surabaya a Malang. Indonésie je nejlidnatější z muslimských států a k protestům na „ochranu důstojnosti proroka Mohameda“ občany svolalo hnutí Hizb at-Tahrír. V obou městech přišlo na 400 osob a v Malangu nesli heslo Při urážce islámu je řešením džihád (svatá válka).

Útok v Benghází byl naší odvetou, potvrdila al-Káida

Američané jsou přesvědčeni, že útok v Benghází, při kterém zahynul americký velvyslanec, má na svědomí teroristická síť al-Káida. Jejich domněku dnes podpořil také libyjský prezident Muhammad Madžarjáf. „Použité zbraně, protitankové granátomety a další těžké zbraně svědčí o tom, že to bylo předem naplánováno. Myslím, že jde o špinavý odvetný čin, který s vírou nemá nic společného,“ řekl v interview pro stanici Al-Džazíra.

Demonstrace proti filmu o Mohamedovi
Zdroj: Ed Giles/ISIFA/Getty Images

Že byl útok na americkou ambasádu dílem al-Káidy, posléze na internetu nepřímo potvrdili samotní teroristé. Incident měl být odvetou za smrt dvojky v její hierarchii abú Jahjá Libího. Dle Spojených států byl zabit v červnu při náletu bezpilotního letounu na kmenových územích v Pákistánu.

Prohlášení al-Káidy:

"… smrt abú Jahjá Libího vyvolala nadšení a povzbudila odhodlání synů Umara Muchtára k odvetě na těch, kteří se vysmívali a napadli Proroka. … povstání národů v Libyi, Egyptě a Jemenu proti Americe a jejím zastupitelským úřadům má být pro USA znamením, že nevedou válku proti skupinám nebo organizacím, nýbrž proti islámskému národu, který
povstal proti nespravedlnosti a slabosti."

Autorovi filmu v USA trestní stíhání nehrozí

Nakoula Basseley Nakoula, pětapadesátiletý koptský křesťan žijící ve Spojených státech, který má údajně muslimské nepokoje na svědomí, jakýkoliv podíl na výrobě filmu odmítá. Ovšem i kdyby natočení filmu přiznal, žádný trest mu doma nehrozí. Podle amerických zákonů není výroba filmu, byť toho, který vede k násilnostem, trestná.

Koptové v USA se od obskurního snímku, který zesměšňuje Mohameda, distancovali. „Jsme znechucení tím, že tohle video dala dohromady skupina lidí, kteří si říkají křesťané. Vůbec to nereprezentuje postoje a učení naší komunity. Jen to na ní vrhá špatný obraz,“ odsoudil čin mluvčí koptských křesťanů v USA Michael Sorial.

Vydáno pod