Stávkujícím horníkům v JAR odpověděly gumové projektily a slzný plyn

Johannesburg - Stovky stávkujících horníků v Jihoafrické republice dnes rozháněla policie pomocí slzného plynu a gumových projektilů. Rozbuškou pro protesty, které se rozběhly u platinového dolu Marikana, bylo prohledání jejich ubytovny a odebrání zbraní tamní policií.

Velká policejní operace začala dvě hodiny po půlnoci místního času, kdy policisté vtrhli do ubytoven a zabavili tradiční mačety, oštěpy a další zbraně. Bylo zatčeno dvanáct lidí, ale ne kvůli zbraním, nýbrž kvůli držení drog.

„Cílem operace bylo odzbrojit horníky,“ uvedl policejní mluvčí Thulani Ngubane.

Horníci se poté vydali demonstrovat. Nejprve se shromáždili u vstupu do dolu Marikana patřícího britské skupině Lonmin a protestovali proti postupu policie. Policisté je rozehnali slzotvorným plynem. Stávkující se potom znovu shromáždili v sousední kolonii, kde zapálili pneumatiky a házeli kameny na příslušníky pořádkových sil, kteří je pronásledovali. Nejméně jeden člověk byl podle agentury AFP raněn, když ho gumové projektily zasáhly do ramene a hrudi.

Nepokoje nejsou novinkou

Nepokoje v hornické oblasti trvají od 10. srpna. Část horníků vstoupila kvůli zvýšení mezd do stávky a při střetech s policií od té doby přišlo o život 44 lidí. Další stovky byly zraněny.

Protesty horníků v JAR
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK

Vláda JAR je nekompromisní, s problémovými horníky se náležitě vypořádá

Jihoafrická vláda varovala, že bude zasahovat proti nepokojům, které se šíří ve zlatých a platinových dolech. V pátek oznámila, že nebude tolerovat nelegální shromáždění, a pohrozila, že stávkující odzbrojí.

„S těmi, kdo se v dané oblasti zúčastní nelegálních shromáždění, budou mít u sebe nebezpečné zbraně, budou provokovat nebo vyhrožovat násilím, se náležitě vypořádáme,“ řekl ministr spravedlnosti Jeff Radebe.

Horníci chtějí víc peněz, hrozí ochromení těžby?

Horníci žádali zvýšení mezd na 12 500 randů (27 800 korun) ze současných čtyř až pěti tisíc. V pátek odmítli nabídku majitelů na měsíční příplatek 1 000 randů s tím, že je to uráží.

Od srpnových incidentů v dolech Marikana se akce rozšířily do dalších zlatých a platinových šachet v lukrativní hornickém sektoru a ochromily produkci tohoto vzácného kovu u jednoho z největších světových producentů.

Ministr financí Pravin Gordhan varoval, že stávky by mohly ohrozit ekonomický růst, zaměstnanost a důvěru investorů v jihoafrickou ekonomiku. Některé odbory přesto pohrozily generální stávkou.