Poláci zakázali český alkohol, Slováci hlásí první otrávené

Varšava - Hlavní polský hygienik dnes na měsíc zakázal obchodování s více než dvacetiprocentním alkoholem vyrobeným v Česku. Nařízení se objevilo na oficiálním webu a má okamžitou platnost pro celé Polsko. Severní sousedi se tak snaží chránit před šířením jedovatého alkoholu s metylem, kvůli kterému u nás zemřelo už 19 osob. Slovensko dovoz lihovin z Česka omezit neplánuje, vadným alkoholem se zde ale přiotrávilo už osm lidí.

Polské úřady opatření zdůvodnily potřebou chránit polské občany a osoby pobývající v Polsku za situace, kdy je z Česka hlášena série často smrtelných otrav po požití alkoholu s příměsí jedovatého metanolu.

Původně polská celní správa varovala před tvrdým alkoholem dovezeným ze sousední země zejména v oblasti Katovic a dalších regionech, které přiléhají k česko-polské hranici. Dnešním dnem se zákaz rozšířil na celé 38milionové Polsko. Stejně jako u nás se hygienický výnos týká pouze nápojů s obsahem alkoholu od 20 procent, nikoliv tedy piva a vína.

Vedle hygieny vydalo obecné varování také polské ministerstvo zdravotnictví, které upozornilo na gradující situaci v České republice. Jakákoliv otrava alkoholem dovezeným z Česka prý může být potenciálně nebezpečná a může vést k oslepnutí či dokonce smrti.

První otrávení také na východě Slovenska

Slovenské ministerstvo zemědělství během dne prohlašovalo, že dovoz českého alkoholu nezakáže. Mluvčí resortu Magda Tóth Želeňáková uvedla, že k takovému opatření není důvod, protože v domácí obchodní síti nebyl nalezen nekvalitní alkohol z Česka.

V Česku platí čátečná prohibice
Zdroj: ČT24

Je ovšem možné, že slovenské úřady své rozhodnutí přehodnotí. První oběti českého alkoholu se zde objevily v neděli v podvečer, kdy po rodinné oslavě skončilo v prešovské nemocnici osm osob. Vadnou slivovici si koupili v Česku a policejní rozbor jedovatý metanol potvrdil. U dvou z nich byla potvrzena otrava methylalkoholem.

Český ministr zdravotnictví v pátek vyhlásil částečnou prohibici - zákaz prodeje nápojů s obsahem alkoholu od dvacet procent. Toto opatření se vztahuje na veškerý prodej na českém území, nikoli však na vývoz.