Německá organizace pro eutanazii se stěhuje do Švýcarska

Berlín - Německá organizace pomáhající smrtelně nemocným lidem spáchat sebevraždu otevřela kancelář ve Švýcarsku. Podle nedávných legislativních návrhů by se totiž financování těchto skupin mohlo stát nezákoným. Otevřením kanceláře v Curychu bude moci organizce Sterbehilfe Deutschland pokračovat ve své aktivitě ze země, kde je eutanazie legální.

V Německu, stejně jako v necelé desítce dalších zemí, nyní zákony připouštějí takzvanou pasivní eutanazii, tedy zastavení péče zaměřené na umělé prodloužení života. Šéf Sterbehilfe Deutschland Roger Kusch nicméně o víkendu připustil, že navrhované změny v zákonech by mohly vést k tomu, že činnost organizace by mohla být v Německu ilegální.

Aktivní asistovanou sebevraždu smrtelně nemocného pacienta zatím umožňuje jen malé množství zemí - Nizozemsko, Belgie, Lucembursko; zákonem povolená je i v některých státech USA. Jedinou zemí, kde ji mohou provádět nejen lékaři, je Švýcarsko, kam kvůli dobrovolnému odchodu ze života míří i mnoho nevyléčitelně nemocných cizinců.

Šéf Sterbehilfe Deutschland Roger Kusch
Zdroj: EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA

Návrh z dílny německé ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserové-Schnarrenbergerové z liberální FDP počítá s trestem až tří let vězení pro poskytovatele komerční eutanazie. Pomoc s dobrovolným odchodem ze života ze strany rodinných příslušníků a jiných velmi blízkých
osob by ale zůstala beztrestná.