Tvůrci filmu o Mohamedovi se hlásí k učení kopta Botrose

Los Angeles - Tři muži spojovaní s filmem Nevinnost muslimů, který rozbouřil muslimy téměř na celém světě, jsou stoupenci koptského kněze Zakarii Botrose. Tento Egypťan žijící ve Spojených státech byl v původní vlasti vězněn za své protiislámské smýšlení. Botros, přezdívaný Nepřítel islámu číslo jedna, učí, že prorok Mohamed byl nekrofil, homosexuál a pedofil. Teroristé z al-Káidy proto na jeho hlavu údajně vypsali odměnu 60 milionů dolarů.

V Egyptě byl Botros několikrát vězněn za pokusy přimět muslimy ke konverzi na křesťanství. Po odchodu z Egypta žil nejdříve v Austrálii, od roku 2000 se nachází v USA. Jeho syn deníku LA Times přiznal, že kvůli protestům, jež film Nevinnost muslimů vyprovokoval, se teď otec skrývá.

K Botrosovi se hlásí další emigrant z Egypta Nakoula Besseley Nakoula. Ten údajně platil herce a podílel se na produkci kontroverzního snímku. Když byl v roce 2010 ve vězení za finanční delikty, hovořil prý o Botrosovi s obdivem.

Film Nevinnost muslimů vyvolal protiamerické protesty v muslimském světě. V Benghází při nich v úterý přišli o život čtyři Američané včetně velvyslance v Libyi. Při demonstracích pak lidé umírali v Jemenu, Súdánu i v Tunisku. Rozezlení muslimové provolávali protiamerická hesla také v Egyptě, Indonésii, Pákistánu, Iráku, Austrálii a v Paříži.

Nakoula byl v sobotu předveden k výslechu, aby se vyjasnilo, zda prací na filmu neporušil podmínku pětiletého zákazu používání počítače a internetu. Na policii 55letý muž raději dorazil v kabátě, čepici a šále, aby byl co nejvíce maskován před objektivy fotografů. Po krátkém výslechu ho policisté pustili, ale Nakoula prý nezamířil domů. „Odešel, nevíme kam. Řekl jenom, že domů nejde,“ sdělil policejní mluvčí.

Demonstrace proti filmu o Mohamedovi (zdroj: ČT24)

Joseph Nassralla je kopt stejně jako Botros a je údajně producentem snímku a předsedou losangeleského svazu Media for Christ, jehož internetová stránka obsahuje odkaz na Botrose. Podíl na výrobě filmu přiznal také Steve Klein. Tento veterán z války ve Vietnamu se hlásí k Botrosovi ve své knize „Je islám slučitelný s ústavou?“ z roku 2010.

Protiamerické protesty se mezitím rozšířily prakticky do celého světa. Cílem útoků jsou zejména americké ambasády. Protestovalo se už i v Austrálii, Spojených státech, Belgii nebo ve Francii. V Tunisu Američani pro jistotu nařídili evakuaci prakticky veškerého personálu včetně rodinných příslušníků. Washington pak varoval své občany před cestováním do Súdánu.

V Jemenu na protiamerickou demonstraci přišlo málo lidí

Na druhou stranu v jemenské metropoli Saná byla pro nedostatek účastníků zrušena svolaná demonstrace proti přítomnosti amerických vojáků v zemi. Americký ministr obrany Leon Panetta v reakci na to prohlásil, že nepokoje vyvolané kontroverzním filmem postupně klesají, ale nelze vyloučit další vlnu protestů.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/EPA/YAHYA ARHAB

V Saná se před americkým velvyslanectvím konal ve čtvrtek bouřlivý protest a čtyři demonstranti byli zabiti. Dnes velvyslanectví chrání jemenská početná armádní jednotka a všechny příjezdové silnice jsou zataraseny pro veškerou dopravu s výjimkou rezidentů. Konzulární sekce velvyslanectví bude až do 29. září uzavřena.

Vydáno pod