Polská armáda chystá velké nákupy, šanci mají i Češi

Varšava - Polská armáda mění svou tvář a nakupuje nejmodernější techniku. Varšavská vláda proto chystá jednu z největších zbrojních zakázek, při které hodlá za stovky miliard korun pořídit až 1 000 nových tanků. Stroje Anders vyrábí domácí zbrojařský gigant Bumar. Při modernizaci největší vojenské síly regionu ale mají šanci i české firmy.

Polská generalita chce mít rychlé jednotky, které budou schopné zasáhnout doma i kdekoliv na světě. A součástí nejnovější techniky, bez níž se neobejde žádná moderní armáda, jsou i lehké tanky, které se dají transportovat v letadlech.

Investice do starých strojů se podle ministerstva obrany už nevyplatí, armáda proto nakoupí zbrusu nové obrněnce. „Je to víceúčelový výrobek, který je možné využít jako bojové vozidlo přepravy pěchoty nebo jako lehký tank,“ prohlašuje o svém výrobku generální ředitel podniku Bumar.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Pokud stroje z platformy Anders projdou všemi testy, vyrobí jich strojírenský koncern pro Polsko tisíc. Podpis obří zakázky za stovky miliard korun je podle expertů blízko. „Ten program se rozběhne brzy, nejspíš příští rok,“ tvrdí zbrojní analytik Wojciech Luczak.

Polský vojenský trh sledují zbrojaři s očekáváním

Polská armáda je největší síla v regionu. Ústava jí už delší dobu garantuje necelá dvě procenta státního rozpočtu a to dává vojákům jistotu. Chystají proto protiraketový štít i obnovu vozového parku. V tomto tendru mají šanci i české firmy.

Polská armáda nakupuje ve velkém (zdroj: ČT24)

Kopřivnická Tatra se zajímá o velkou dodávku dopravních a vyprošťovacích aut. „Jedná se o stovky aut a poté při obnově celého parku můžeme mluvit o tisícovkách,“ slibuje si Pavel Štefka, ředitel mezinárodních obranných programů Tatry.