Otravy metanolem už zajímají i Brusel

Bratislava - Situací kolem otrav metanolem v Česku se bude ve středu mimořádně zabývat výbor Evropského parlamentu. Europoslanec Cabrnoch pak vyzval ministra zdravotnictví Hegera, aby situaci osobně v Bruselu vysvětlil. Původ jedovatého alkoholu v Česku zatím není jasný, spekuluje se, že by mohl být z Polska, což ale Poláci rezolutně odmítají. Slovenští hygienici potvrdili, že otravu metanolem u čtyř lidí na východě země způsobila domácí slivovice dovezená z Česka. Německé úřady rozšířily varování před škodlivým alkoholem z České republiky na celé Německo.

Otrav metanolem v Česku už si všimli i v Bruselu. Europoslanec Pavel Poc potvrdil, že ve středu v podvečer o aféře bude jednat Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí. Zajímat se bude především o to, zda byly členské státy včas varovány před hrozbou otrav metanolem. Podle Poce by se měli situací zabývat také ministři zemědělství, kteří se v Bruselu sejdou 24. a 25. září.

Europoslanec Milan Cabrnoch vyzval českého ministra zdravotnictví, aby aféru v Evropském parlamentu osobně vysvětlil. „Domnívám se, že vzhledem ke geografickému rozložení zjištěných případů a množství jedovatého alkoholu v oběhu je situace velice vážná a pan ministr by sem měl osobně přijet. Pokud nedostanou evropští politici dobré informace, hrozí poškození jména České republiky, a to samozřejmě se všemi ekonomickými důsledky pro občany a podniky,“ píše na svých internetových stránkách.

Německo rozšířilo varování před alkoholem z ČR na celou zemi

Německé úřady rozšířily varování před škodlivým alkoholem z České republiky na celé Německo. Doposud před ním varovalo jen Sasko sousedící s ČR. Celoněmecké varování zveřejnil večer na svých internetových stránkách Spolkový úřad pro ochranu spotřebitelů a bezpečnost potravin. Podle něj není možné zcela vyloučit, že se alkoholické nápoje s nebezpečným metylalkoholem dostaly také k německým spotřebitelům, pro které jejich požití představuje akutní ohrožení zdraví. Podle úřadu se toto nebezpečí týká nápojů s vysokým procentem alkoholu, jako je vodka a rum, které nemají doklad o původu, stáčejí se z plastikových nádob bez etiket a k dostání byly v malých obchodech a na stáncích na Ostravsku.

Němcům úřad radí, aby v případě, že po konzumaci tvrdého alkoholu původem z České republiky u sebe zjistí „podezřelé příznaky“, okamžitě kontaktovali lékaře a upozornili ho na pití tohoto alkoholu. Na rozdíl od Polska ale Německo zatím nepřistoupilo k zákazu dovozu tvrdého alkoholu z Česka. Varování před potenciálně nebezpečným alkoholem z Česka dnes také separátně vydalo ministerstvo pro ochranu spotřebitelů spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko.

Před alkoholem nejasného původu varovala své občany také Litva. 

Na Slovensku se alkoholem z Česka otrávilo na oslavě několik lidí

Desítka lidí skončila v prešovské nemocnici poté, co na rodinné oslavě v Kopušanech u Prešova pili slivovici. Alkohol si objednali z Česka přes internet. Bylo to deset litrů tvrdého alkoholu. „Šlo o domácí slivovici bez označení, bez etikety v plastových lahvích,“ řekl hlavní hygienik Slovenska Ivan Rovný. Koncentrace metanolu v lihovině nebyla podle něj vysoká.

Testy potvrdily otravu metanolem u čtyř pacientů. Všichni čtyři jsou hospitalizovaní. Nikdo z nich není v ohrožení života ani nepřišel o zrak. „V tuto chvíli nemáme informace o tak fatálních dopadech, jako jsou úmrtí, slepota nebo těžké celoživotní následky,“ řekla slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská. Další účastník oslavy, který pocházel z Česka, se podrobil vyšetřením až doma. I on skončil s otravou v nemocnici.  

Alkohol objednal muž z Prešova, který slavil padesátiny. Nakoupil ho přes internet a balíček mu přišel z Česka poštou. „Dodavatel mu po telefonu potvrdil, že alkohol je nezávadný, že má jít o slivovici vypálenou v roce 2011 a údajně i s certifikátem,“ zjistil zpravodaj ČT na Slovensku David Miřejovský.

„Policie kontaktovala objednatele, zajistila vzorky alkoholu z oslavy a poslala je na přezkoumání do kriminalisticko-expertízního ústavu v Košicích. Ve dvou z pěti vzorků zjistili vysoký obsah metylalkoholu,“ říká pro SME prešovský policejní mluvčí. Slovenské úřady zatím razantnější opatření v reakci na otravy neplánují. „V této chvíli není důvod k omezení prodeje alkoholu,“ prohlásila slovenská ministryně zdravotnictví. Úřady ale varují před nákupem lihovin na internetu a slovenské nemocnice jsou na pacienty otrávené metylalkoholem připravené. Norský lék fomepizol ale zatím neobjednávají; doufají, že ho nebudou potřebovat.

Polskou stopu Poláci odmítají

K zákazu dovozu českého alkoholu ovšem už přistoupili Poláci. Tamní hlavní hygienik vyhlásil okamžitý a plošný zákaz obchodování s více než dvacetiprocentním alkoholem vyrobeným v Česku. Jenže teď se objevují náznaky, že by mohl jedovatý alkohol pocházet právě z Polska. Přišly s tím Lidové noviny, podle kterých by mělo jít o jedy z nemrznoucí směsi. Policie připustila, že jde o jednu z vyšetřovacích verzí. Poláci ale informace označili za fámu. Mluvčí policejního prezidenta řekl, že nic nenasvědčuje tomu, že by zdroj nebezpečného alkoholu byl v Polsku. Zdroj nákazy podle polských úřadů leží v Česku.

Metanol v nemrznoucích směsích

V roce 2010 Evropská unie povolila, aby byl při výrobě nemrznoucích směsí používán místo etanolu metanol. Metanol je totiž až třikrát levnější, jenže zdraví vysoce nebezpečný. Od té doby v Polsku zemřely po požití alkoholu vyrobeného ze směsí do ostřikovačů desítky lidí. Jen loni zaznamenaly tamní úřady 77 případů otrav, 22 z nich skončilo podle Lidových novin smrtí. 

Organizované skupiny dokážou směsi do ostřikovačů „vyčistit“ a získat z nich líh. Praxe navíc ukázala, že někteří polští prodejci na svých výrobcích opakovaně neuvádějí, že obsahují metanol.  

Polské policejní prezidium označilo ale tyto informace za fámu. Hlavní polský hygienik nicméně připustil, že většinu případů otravy metanolem v Polsku tvoří lidé, kteří vypijí právě směs do ostřikovačů.