Kosmonauti z ISS přistáli na Zemi

Moskva - Kosmická loď Sojuz bezpečně přistála v Kazachstánu. Spolu s ní se vrátila i trojice kosmonautů, dva Rusové a Američan. Posádka je zpět na Zemi po zhruba 150 dnech strávených na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde od května prováděla řadu experimentů. Ruská kosmická agentura Roskosmos dnes odložila start příští posádky na ISS. Dopravní kosmická loď Sojuz totiž musí projít nezbytnou prověrkou. Místo v půlce října tak posádka do vesmíru poletí až koncem příštího měsíce.

Trojice kosmonautů z ISS je zpátky na Zemi. Ráno přistáli v návratovém modulu kosmické lodi Sojuz TMA-04M v Kazachstánu, asi 85 kilometrů severovýchodně od města Arkalyk. Posádka je v pořádku a komunikuje s letovým střediskem. 

ISS opustili ruští kosmonauti Gennadij Padalka a Sergej Revin, vrátil se také Američan Joseph Acaba. Třítunový návratový modul Sojuzu čekali ve středoasijské stepi týmy záchranářů a lékařů. 

(Zleva) Joseph Acaba, Gennadij Padalka a Sergej Revin
Zdroj: ISIFA/EPA/SERGEI REMEZOV

Sestup modulu zajišťovala tři letadla, 12 vrtulníků a pátrací a evakuační vozidla. 

Na stanici zůstává trojice kosmonautů, Rus Jurij Malenčenko, Američanka Sunita Wiliamsová a Japonec Akihiko Hošide. Posílit je má v říjnu další trojice kosmonautů - Rusové Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin a Američan Kevin Ford.

Roskosmos dnes ale posunul termín startu této posádky na ISS. Kosmická loď Sojuz, která kosmonauty k ISS dopravuje, musí projít sérií testů, musí se také vyměnit některé součástky.

Obezřetnost v přípravě kosmických letů vyvolala v Rusku tvrdá kritika, které byl Roskosmos vystaven po sérii nedávných havárií. Přestože se žádná z nich netýkala pilotovaného letu, veškeré předletové operace jsou nyní vystaveny zesílené kontrole. Minulý týden se ruská kosmická agentura rozhodla stáhnout celou sérii raketových pohonných jednotek Briz-M, které se podle expertů staly příčinou několika vážných havárií.