Chicagský starosta chce vrátit učitele za katedru soudním příkazem

Chicago - Učitelské odbory v americkém Chicagu se rozhodly prodloužit svou týden trvající stávku nejméně do středy. Pro 350 000 žáků mateřských, základních a středních státních škol se tato zařízení tak neotevřou ani dnes. Starosta města Rahm Emanuel se bude domáhat ukončení protestu učitelů cestou soudního příkazu.

Ještě v pátek přitom server televize CNN oznámil, že se stávka chicagských učitelů zřejmě chýlí ke konci díky uzavření rámcové dohody s vedením města o novém systému odměňování. V neděli ale předsedkyně Odborového svazu učitelů a školských pracovníků překvapivě oznámila, že se zhruba 800 delegátů na setkání rozhodlo stávku prodloužit nejméně do středy, aby mohli novou dohodu konzultovat s řadovými odboráři. Je prý zapotřebí více času ke zvážení, zda se učitelé na základě této dohody vrátí zpátky do práce.

Stávka, do níž se zapojilo 29 000 učitelů a dalších školských pracovníků, vypukla v pondělí. Zaměstnanci státních škol ve třetím největším městě Spojených států protestují proti reformám, které prosazuje chicagský starosta a bývalý šéf Kanceláře prezidenta Baracka Obamy Rahm Emanuel.

Spor se točí kolem počtu žáků ve třídách, výdajů na školství, hodnocení učitelů podle výsledků žáků, platů a autonomie ředitelů při hodnocení učitelů a jejich platů. Podle stávkujících učitelů plánované změny ohrožují jejich postavení.

Stávka učitelů ve státních školách se v Chicagu koná poprvé po 25 letech. Při poslední podobné akci v roce 1987 trvaly protesty 19 dní. Pokud by letošní protest trval déle, mohl by mít podle analytiků dopad i na prezidentské volby, které se uskuteční 6. listopadu. Spor by totiž mohl ohrozit vztahy demokrata Obamy, který usiluje o znovuzvolení, a odborů, které patří k největším finančním dárcům Demokratické strany.