Kavkaz 2012 se nelíbí Gruzii ani NATO

Moskva – Tisíce vojáků a spoustu bojové techniky přivedlo do Krasnodarského kraje na jihu Ruska cvičení ruské armády Kavkaz 2012. Nejrozsáhlejší vojenské cvičení ruské armády v několika posledních letech potrvá do 23. září a bude se konat na cvičištích v neklidném severokavkazském regionu v blízkosti gruzínské hranice, v Černém a v Kaspickém moři.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen již dříve sdělil své výhrady k údajné neprůhlednosti ruských manévrů a vyzval Rusko, aby ctilo svrchovanost a územní celistvost Gruzie, s níž v roce 2008 Moskva svedla týdenní válku. Gruzínský ministr zahraničí Grigol Vašadze označil Kavkaz 2012 za hrozbu nejen pro Gruzii, ale i pro stabilitu a bezpečnost celého kavkazského regionu. Upozornil, že poslední výstřely na ruských cvičištích zaznějí pouhý týden před gruzínskými parlamentními volbami. Ruský stálý vyslanec při NATO Nikolaj Korčunov nicméně výhrady Bruselu i Tbilisi odmítl. „Je nadmíru jasné, že samotné cvičení není nijak namířeno proti NATO ani proti jakékoliv třetí straně,“ řekl ruskému deníku Kommersant.

Cvičení Kavkaz 2012 se zúčastní 8 000 vojáků, více než 200 bojových vozidel, okolo stovky děl a raketových systémů a deset bitevních lodí. Výcvik vojsk se uskuteční na polygonech Prudboj, Kapustin Jar, Ašuluk a Rajevskoje ve volgogradské a astrachaňské oblasti. Do cvičení se zapojí i vojenské letectvo společně s Černomořským loďstvem a Kaspickou flotilou. Součástí cvičení budou také ostré střelby operačně-taktických raketových systémů Iskander.