Su Ťij míří do Spojených států pro Medaili cti

Rangún - Barmská opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij se vydala na svou první cestu do Spojených států za více než dvě desítky let. Během 18denní návštěvy se setká s prezidentem USA Barackem Obamou a přebere Medaili cti, která je nejvyšším americkým vojenským vyznamenáním. Politička ji dostala v roce 2008. V té době však ještě byla v domácím vězení a cenu nemohla převzít.

Su Ťij navštíví i Yaleovu a Harvardovu univerztu na východním pobřeží. Měla by také navštívit New York, kde žila v letech 1969 až 1971, kdy pracovala pro OSN.

Nositelku Nobelovy ceny míru však zřejmě čekají i otázky ohledně letošních etnických střetů v barmském přímořském Arakanském státu. Násilnosti mezi buddhistickými Arakanci a muslimskými Rohingy, kteří žijí v části tohoto státu, rozpoutaly zprávy o znásilnění a vraždě mladé buddhistické ženy. Přibližně 90 lidí při násilnostech zemřelo a tisíce dalších musely opustit domovy. V Barmě je Rohingům upíráno občanství a jsou považováni za nelegální přistěhovalce. Su Ťij se ke střetům příliš nevyjadřovala, v parlamentu, do kterého byla zvolena letos v dubnu, ale vyzvala k zákonům na ochranu práv etnických menšin.

Su Ťij byla v roce 2010 po zahájení barmské demokratizace propuštěna z domácího vězení. Ze země mohla poprvé po 24 letech vycestovat v květnu. Zřejmě nejznámější barmská politička tak letos absolvovala svou první zahraniční cestu po Evropě od roku 1988, kdy se z Británie vrátila do Barmy, aby se postarala o nemocnou matku. V témže roce stanula v čele barmské opozice proti tehdejší vojenské vládě. Bez osobní svobody pak disidentka prožila více než 15 z následujících 22 let.

Barma propouští před cestou prezidenta do USA vězně

Barma udělila amnestii 500 vězňů. Mají být mezi nimi i stoupenci opozice. Odhady počtu lidí, kteří už vězení opustili, se zatím liší. Podle ochránců lidských práv ale zůstává ještě 300 lidí za mřížemi. Amnestie přichází krátce před cestou barmského prezidenta Thein Sejna do Spojených států.

Vydáno pod