Nejméně dvanáct obětí po sebevražedném útoku v Kábulu

Kábul - Nejméně 12 lidí, mezi kterými je devět cizinců, zahynulo dnes při sebevražedném útoku v afghánském hlavním městě Kábulu. Pachatelkou prý byla žena, která se vyhodila do povětří nedaleko letiště u minibusu vezoucího zahraniční a afghánské zaměstnance jisté bezpečnostní firmy, informovaly místní bezpečnostní zdroje. Prý se jednalo o odvetu za zveřejněný americký film Nevinnost muslimů, který podle muslimů uráží islám.

Národnost zabitých cizinců zatím zveřejněna nebyla. Síly NATO v Afghánistánu útok potvrdily s tím, že podle dostupných informací mezi oběťmi nejsou žádní koaliční vojáci. Nejméně osm dalších osob bylo zraněno. Zranění jsou všichni Afghánci, upřesnila agentura Reuters.

K atentátu se přihlásila afghánská povstalecká Islámská strana (Hezbe islámí), která podle Reuters nemá ve zvyku podobně útočit. Mluvčí hnutí vysvětlil, že žena odpálila výbušniny na svém těle na protest proti americkému filmu Nevinnost muslimů, který znevažuje islám a proroka Mohameda.

Letiště v Kábulu
Zdroj: ISIFA/EPA/S. SABAWOON

Jde o druhý sebevražedný útok v Kábulu za posledních deset dní. Osmého září se afghánský teenager odpálil nedaleko vrchního štábu sil NATO. Zabil pět osob a šest dalších zranil; většina obětí byly děti.

Americká armáda přerušila většinu společných vojenských operací s afghánskými vojáky. Důvodem je dramatický nárůst útoků uniformovaných Afghánců. Letos při nich zemřelo už 51 vojáků NATO, z toho 15 během posledního měsíce. Afghánští vojáci a policisté, kteří bojují a trénují po boku spojenců, mají převzít odpovědnost za bezpečnost v zemi po odchodu zahraničních vojsk v roce 2014.