V Moskvě odhalili sochu české světice Ludmily

Moskva - Český národ daroval pravoslavným věřícím v Rusku dílo sochaře Michala Moravce. V chrámu nedaleko Kremlu dnes slavnostně odhalili sochu sv. Ludmily. Kostel svatého Nikolaje (Mikuláše) je současně i „zastupitelstvím“ pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku při moskevském patriarchátu. Svatá Ludmila byla manželkou českého panovníka Bořivoje I. a babičkou svatého Václava. Byla i první svatou slovanského původu, a tak je uctívána jak západní, tak východní církví.

U chrámu sv. Nikolaje (Mikuláše) nedaleko Kremlu byla dnes slavnostně odhalena socha svaté Ludmily jako dar českého národa pravoslavným věřícím v Rusku. „Ať se socha stane i symbolem, že naše lidi a země spojuje společná historie a víra,“ řekl na místě arcibiskup Mark z moskevského patriarchátu ruské pravoslavné církve. „Žijeme vedle sebe po staletí, někdy spolu, někdy proti sobě. Dej Bůh, ať do budoucna je to vždycky spolu,“ prohlásil pak náměstek české ministryně kultury František Mikeš. 

Jaroslav Šebek, historik:

„Šlo o první ženu slovanského původu, která získala úctu oltáře. Dá se říct, že právě v Rusku je daleko víc ceněná než u nás. Rusové velmi kontinuálně tuto naši světici uctívají, někteří z nich si ale myslí, že je to světice jejich.“

Svatá Ludmila je podle představeného chrámu Alexije Juščenka populární i v Rusku, dokonce ji mnozí moskevští farníci považovali za ruskou kněžnu, než se omyl podařilo napravit. Sochu vytesal z pískovce akademický sochař Michal Moravec jako své první dílo v Moskvě. Vše podle ředitele Českého domu v Moskvě Miloše Jara nestálo český stát ani korunu. Autor se totiž zřekl honoráře a vše ostatní uhradili sponzoři z řad českých a ruských firem.

„Věřící si nejvíce všímají jejího vlivu na svatého Václava. Ludmila byla jeho babička, ale současně jeho vychovatelka, která ho politicky formovala. Právě kvůli tomuto politickému vlivu se dostala do konfliktu s matkou Václava, kněžnou Drahomírou. Na Tetíně v roce 921 byla i kvůli tomu Ludmila zavražděna. Byla uškrcena, to je zároveň i její atribut jako svědkyně. V Česku se považuje Ludmila za patronku škol a vzdělávání,“ vysvětlil historik Šebek.

Velvyslanec Petr Kolář:

„Ljudmila znamená milá k lidem a jsem rád, že naše Ludmila je milá i k Rusům.“

Moskva odmítá spojitost s punkovou skupinou Pussy Riot

Chrám i české velvyslanectví v Moskvě odmítají, že by šlo o gesto vůči ruské pravoslavné církvi po skandálu s punkovou skupinou Pussy Riot a po výrocích premiéra Petra Nečase o škodlivosti podpory ruských punkerek pro český export; záměr s darováním sochy se totiž zrodil ještě dlouho před tím, než Pussy Riot zapěly v chrámu Krista Spasitele svou „punkovou modlitbu“ proti prezidentovi Vladimiru Putinovi, za což byly tři punkerky nepravomocně odsouzeny ke dvěma letům odnětí svobody.

Rozhovor s Jaroslavem Šebkem (zdroj: ČT24)