Romney pozurážel Obamovy voliče

Washington – Další průšvih si na sebe 50 dní před volbami upletl republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney. Americký liberální investigativní list Mother Jones zveřejnil tajně pořízené video, na němž se Romney posměšně a neuctivě vyjadřuje o voličích Baracka Obamy. Na soukromé večeři pro bohaté sponzory řekl, že 47 procent Američanů se staví do role obětí závislých na státu a navíc neplatí daně z příjmu. Romney později uvedl, že jeho výroky jsou vytrženy z kontextu, nicméně že si za nimi stojí.

Romney na setkání se svými sponzory podle záznamu řekl, že nikdy nezíská hlasy téměř poloviny Američanů, kteří podle něj neplatí daně a budou volit Obamu, ať se stane cokoli. „Je s ním 47 procent lidí, kteří jsou závislí na vládě, kteří si myslí, že jsou oběti, kteří si myslí, že vláda se o ně má postarat, že mají právo na zdravotní péči, na stravu, na bydlení, na všechno. Nikdy je nepřesvědčím, že mají mít osobní odpovědnost a postarat se o svůj život,“ uvedl republikánský kandidát. Romney se ke svým výrokům přihlásil, ačkoliv je prý nepovažuje za „elegantně pronesené“. Ke sponzorům prý hovoří jiným způsobem než k veřejnosti, obsah sdělení je ale stejný.

Mitt Romney:

„Je pravda, že jsem to neřekl úplně elegantně. Mohl jsem se vyjádřit jasněji. Ale je to poselství, které ponesu i nadále. Prezidentův přístup je prostě atraktivní pro ty, kdo neplatí daně, a tyhle lidi svou kampaní o snižování daní asi nezaujmu.“

Podle deníku The New York Times pomáhal s nalezením a zveřejněním videa James Carter, vnuk bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera, který provádí internetový výzkum ve prospěch Obamovy kampaně. Romney často Carterova dědečka přirovnával k Obamovi a naznačoval, že oba prezidenti selhali.

Obamův volební tým vyjádřil nad zveřejněným klipem pohoršení. „Je šokující, že kandidát na prezidenta Spojených států říká za zavřenými dveřmi bohatým dárcům, že polovina Američanů se považuje za nějaké oběti a nejsou připraveni vzít život do svých rukou,“ uvedl ředitel prezidentovy kampaně Jim Messina. „Mitt Romney pravděpodobně žije v jiném světě. Pochází z bohaté rodiny a neví, jaký je opravdový život,“ prohlásil bývalý guvernér Minessoty Jesse Ventura. Obama sám měl před čtyřmi lety potíže, když během své cesty za prezidentstvím označil voliče v malém městě v Pensylvánii fakticky za nesnášenlivé, bigotní a militantní.

Kdo jsou lidé, o nichž Romney na večeři pro bohaté sponzory řekl, že ho nebudou volit? Sedmačtyřicet procent je číslo, které zmiňuje analýza amerického Centra pro daňovou politiku. Většina z těch, kteří neplatí daň z příjmu, jsou podle studie chudí, nezaměstnaní nebo důchodci.

Romneyho volební tým se obává, že by video mohlo odvést pozornost od hlavních témat jeho kampaně a stočit ji směrem k navrhovaným daňovým úlevám pro bohaté a ke snaze odvrátit tvrzení demokratů, že Romney sám v minulosti neplatil daně. Poradci prezidentského kandidáta se přitom snaží ho vylíčit jako empatického a starostlivého muže.

Romney zaperlil i v zahraniční politice

Dnes byla na internetu zveřejněna další část Romneyho videa, na níž republikánský kandidát hovoří o konfliktu na Blízkém východě. Na otázku, zda je možné tamní problémy vyřešit, odpovídá mimo jiné, že Palestincům na míru nezáleží a chtějí zničit Izrael. Dosáhnout cesty, která by vedla k míru, je podle něj prakticky nemožné. Ze záznamu vyplývá, že Romneyho administrativa by se příliš mírovým jednáním nevěnovala.

V další části nahrávky pak pětašedesátiletý politik kritizuje zahraniční politiku současného prezidenta. Obama je podle něj výjimečně naivní, když si myslí, že může použít své osobnosti a šarmu, aby na svou stranu dostal takové vůdce, jakými jsou ruský prezident Vladimir Putin, venezuelský prezident Hugo Chávez nebo íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Romney má na triku v poslední době několik přehmatů, naposledy překotně odsoudil Obamovu politiku v souvislosti s útoky na velvyslanectví USA v muslimském světě, přičemž mu unikla časová posloupnost kroků vlády. Trapasy poznamenaly hlavně jeho červencovou zahraniční cestu.