Soud rozhodl: Fotky polonahé vévodkyně nepublikovat!

Paříž – Francouzský soud zakázal další publikování snímků, na nichž je částečně obnažená vévodkyně z Cambridge. Nařídil rovněž časopisu Closer, který fotografie jako první zveřejnil, zaplatit odškodné 5 000 eur (123 000 korun) britskému princi Williamovi a jeho manželce Kate. Časopis také musí do 24 hodin soudu odevzdat všechny digitální kopie snímků Kate. Právníci královského páru chtěli zastavit prodej a distribuci snímků vévodkyně „nahoře bez“ s poukazem na ochranu jejího soukromí.

Soud časopisu Closer zakázal další dotisky vydaného čísla a nařídil mu odstranit snímky z internetových stránek i z aplikací pro tablety. Výtisky časopisu, které už jsou na stáncích, ale Closer stahovat nemusí. Soudce zároveň vyměřil časopisu pokutu 10 000 eur (247 000 korun) za každý den, po který nesplní nařízení o zákazu dalšího publikování fotografií. Časopisu také hrozí pokuta 100 000 eur, bude-li snímky dál prodávat. Vévoda a vévodkyně z Cambridge výrok soudu přivítali. Francouzská prokuratura dnes zahájila také vyšetřování, zda pořízením snímků nebyl spáchán trestný čin.

Fotografie zveřejnil časopis Closer a po něm to udělaly i irský a italský bulvár; neotiskl je žádný britský list a jejich otištění v zahraničí vyvolalo vlnu pobouření jindy často agresivních a nepříliš skrupulózních britských bulvárních listů. Jiná ostrovní média vyzývají k honu na fotografa, který snímky pořídil.

Na 14 fotkách se Kate během dovolené s Williamem opaluje bez podprsenky u bazénu v Provence. Snímky jsou pořízené teleobjektivem, když královský pár pobýval na zámku Chateau d'Autet královnina synovce, vikomta Davida Linleyho.

Dnešní soudní rozhodnutí se týká pouze vydavatele časopisu Closer Montedori Magazines France. Nebude mít vliv na irský a italský bulvár. Soud při zdůvodnění svého rozhodnutí zdůraznil, že fotograf nebo fotografové, kteří snímky pořídili, hrubě narušili soukromí Williama a Kate. Snímky byly pořízeny, když byl pár „na terase soukromého domu obklopeného parkem, několik set metrů od veřejné ulice, takže mohl oprávněně předpokládat, že je chráněn před kolemjdoucími“.

Advokát královského páru Aurélien Hamelle nynější aféru přirovnal k „osudné štvanici“ na princeznu Dianu, Williamovu matku. Diana zahynula v srpnu 1997, když se svým milencem ujížděla Paříží vysokou rychlostí v autě řízeném opilým řidičem před fotografy na skútrech. Právnička časopisu Closer Délphine Pandová namítala, že snímky nahoře bez už nejsou v moderní společnosti považovány za něco šokujícího a že reakce královského páru je neadekvátní.