Tymošenkové je už lépe, lékaři ale nevylučují trvalé následky

Charkov (Ukrajina) – Německý lékař nevyloučil, že by mohla být vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková invalidní. Odsouzená politička je nyní v charkovské civilní nemocnici, kde se léčí s vyhřezlou ploténkou. Zůstane tady ještě nejméně měsíc, aby se mohla zotavit, oznámili to dnes náměstkyně ukrajinské ministryně zdravotnictví Raisa Moisejenková a německý neuropatolog Lutz Harms.

Podle všeho se ukrajinské expremiérce už daří lépe, tvrdí to alespoň německý lékař, který v Charkově dohlíží na její léčbu. Harms na tiskové konferenci sice prohlásil, že léčba postupuje vzhledem k silnému stresovému zatížení jen pomalu, pohyblivost pacientky je ale podle něj už lepší. Tymošenková už prý také netrpí takovými bolestmi. 

Když přišla otázka na trvalé následky, lékař řekl: „Nemůžu tuto možnost zcela vyloučit. Doufáme ale, že se invaliditě dokážeme vyhnout.“ Přesný termín transportu Tymošenkové z nemocnice zpět do vězení lékaři neznají. Podle všeho si ale pobyde v nemocnici ještě několik týdnů. 

Ukrajinské úřady upozorňují na to, že němečtí lékaři léčbu Tymošenkové záměrně prodlužují. Standardní doba léčby onemocnění páteře je dva až tři týdny, politička se přitom léčí už pět měsíců. V této fázi se přitom věnuje už jenom rehabilitaci.

Léčba Tymošenkové - nemocniční epopej

Strana regionů prezidenta Viktora Janukovyče vyjádřila rozhořčení nad léčbou Tymošenkové. „To, co sleduje už téměř půl roku celý ukrajinský národ, se podobá nekonečnému seriálu. Pro normálního občana je tato nemocniční epopej prostě šílená. Ukažte mi alespoň jednoho jediného pacienta, který by si mohl dovolit půl roku ležet v třílůžkovém nemocničním pokoji, organizovat si tam setkání a porady a požadovat tiskovou konferenci. Je to nesmysl,“ myslí si poslanec Vasilij Kiseljov. Dodal navíc, že je poněkud podivné, když nejlepší němečtí profesionálové už téměř půl roku nedokážou vyřešit problémy, které má každý druhý občan Ukrajiny.