Hledaný britský kriminálník zastřelil dvě policistky

Londýn - Jeden z nejhledanějších mužů v Británii přepadl a zastřelil dvě neozbrojené policistky. Svědci útoku vypověděli, že slyšeli více než 12 ran a také výbuch. Jedna z policistek zemřela na místě a druhá v nemocnici. Případ zřejmě znovu rozvíří debatu, zda by britští policisté neměli ve službě automaticky nosit zbraně.

Dvaatřicetiletá Fiona Boneová a šestadvacetiletá Nicola Hughesová přišly o život, když reagovaly na telefonát o údajné loupeži v severoanglickém Manchesteru. Informace o loupeži si však vymyslel Dale Cregan, který obě zastřelil a pak se vydal policii. Devětadvacetiletý muž byl stíhaný pro podezření z jiné dvojnásobné vraždy ve městě.

Útok podobný tomu dnešnímu, který britský premiér David Cameron označil za „zcela odporný čin čistého zla“, je v Británii ojedinělý. Více než jeden policista při jednom útoku zemřel v zemi naposledy v 60. letech minulého století, uvedla agentura Reuters.

Velká většina ze 150 000 policistů v Británii nenosí zbraně, i když každá jednotka má zvláštní ozbrojený oddíl a někteří strážci zákona mají při sobě elektrický paralyzér. Podle čelných představitelů policie by tomu tak mělo být i navzdory dnešní tragédii. „Bohužel ze zkušeností Ameriky a dalších zemí víme, že ozbrojení policistů v žádném případě neznamená, že policisté nekončí zastřelení,“ nechal se slyšet šéf manchesterské policie Peter Fahy.