Evropská komise chce, aby Česko zakázalo vývoz alkoholu

Brusel – Eurokomisař pro zdraví John Dalli požádal českého ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby česká vláda kvůli aféře s metanolem rozšířila zákaz prodeje i na alkoholické nápoje vyvážené z ČR. Heger řekl, že zákaz na export rozšíří, ovšem jen na produkty nejasného původu. Na jednání Výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin v Bruselu byla dnes také slyšet i kritika, že informace o otravách metanolem v Česku se do unijního systému rychlého varování dostala pozdě.

Česká vláda v reakci na otravy metanolem zakázala 14. září veškerý prodej a nalévání alkoholu od 20 procent. Nařízení se ovšem netýká vyvážených produktů. A to se Evropské komisi nelíbí.   

„Komisař Dalli řekl českému ministrovi, že pokud nebudou rozšířena opatření také na produkty určené na export do jiných členských států, pak komise přijme příslušná opatření,“ zaznělo dnes od zástupce Evropské komise na jednání parlamentního výboru pro zdraví. Jaká by to mohla být opatření, zástupce komise nespecifikoval. Komise má ale kvůli riziku ohrožení veřejného zdraví pravomoc porušit principy vnitřního trhu a teoreticky tedy může vývoz zakázat sama.

Leoš Heger
Zdroj: VLP/Martin Divíšek/ISIFA

„My jsme původní restrikci pro evropské občany neplánovali, protože jsme se domnívali, že se jedná o levné druhy alkoholu, které nejsou exportovány,“ reagoval na výzvu ministr Heger. Jenže takové argumenty prý komisi nestačily. Heger dodal, že zákaz exportu vláda doplní, ovšem jen pro specifické případy. „Tak jak budeme měnit nařízení ministra o restrikcích, dodáme k tomu i zákaz exportu českých produktů, ale jen pro ty případy, které nedoloží původ alkoholu a nebudou mít všechna 'papírová' opatření a bezpečnostní záruky,“ řekl ČT24 Heger.

O požadavku komise bude ještě dnes jednat česká vláda. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím neví, jak se vláda k věci postaví. Ovšem pominout požadavek Bruselu podle něj nejde: „Z pohledu jednotného evropského trhu to svou logiku má, ignorovat to nemůžeme. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že během několika dnů, budeme schopni dát jasné podmínky pro prodej bezpečného alkoholu i pro prodej do zahraničí, domnívám se, že jde o problém jen na několik dní.“ 

Ministři naznačili, že v noci schválí například zavedení nových kolků v Česku. Firmy navíc budou muset připravit takzvaný rodný list, který bude prokazovat původ alkoholu.

Na jednání výboru z úst europoslanců zazněla také kritika na systém rychlého varování. První oběti otravy metylalkoholem zaznamenala Česká republika 6. září. Do systému pak informaci ČR zadala 8. září, teprve když otravu potvrdila pitva. Jenže komise dala tuto zprávu v systému k dispozici až 10. září. Předseda výboru Matthias Groote se proto ptal, jak je možná taková časová prodleva v případě, že jde o lidské životy.

Vstup Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)